Moneda euro a atins cel mai înalt nivel din ultimele trei săptămâni în comparație cu dolarul luni, iar lira sterlină a urcat la cel mai mare nivel în această lună. Acest lucru se datorează înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene. Oficialii băncii susțin înăsprirea în continuare a instrumentelor de politică monetară.
Dolarul a rămas nu departe de minimul ultimelor două săptămâni față, înaintea de publicarea datelor cheie ale inflației din SUA săptămâna aceasta, care ar putea oferi Rezervei Federale posibilitatea de a încetini ritmul majorărilor ratelor la întâlnirea politică din 21 septembrie.
Euro a sărit până la 1,0130 USD la începutul zilei înainte de ultima tranzacție cu 0,32% mai puternic decât vineri, la 1,0079 USD.
Lira sterlină a crescut la 1,1681 USD și a fost ultima cu 0,23% mai mare la 1,1610 USD.
Oficialii BCE văd un risc în creștere a ratei inflației și susțin că vor trebui să-și ridice rata dobânzii cheie la 2% sau mai mult pentru a reduce inflația record în zona euro, au declarat surse pentru Reuters.
Indicele dolarului, care măsoară moneda față de șase valute, a fost puțin modificat la 108,78, menținându-se aproape de aceste niveluri, după ce a scăzut de la un vârf de două decenii de 110,79 atins miercuri. A scăzut la cel mai scăzut nivel din 30 august la 108.35 în sesiunea anterioară.
Investitorii sunt precauți înaintea raportului IPC din SUA de marți, chiar dacă oficialii Fed.
Guvernatorul Fed, Christopher Waller, a spus că sprijină „o creștere semnificativă la următoarea ședință a băncii centrale”, în timp ce președintele Fed din St. Louis, James Bullard, și-a reiterat apelul pentru o creștere de 75 de puncte a ratei de bază.