Băncile de la care moldovenii au luat cele mai multe credite în luna iulie

12 Sept. 2022, 11:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Sept. 2022, 11:54 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

În luna iulie 2022, băncile din Republica Moldova au acordat 6.013 credite de consum în valoare totală de peste 10,6 miliarde de lei, cu 14% mai mult față de luna similară a anului 2021, arată datele Băncii Naționale a Moldovei. Cei mai mulți dintre moldoveni au apelat la creditele oferite de Moldindconbank.

1. Moldindconbank

În luna iulie 2022, Moldindconbank a oferit cele mai multe credite de consum – 2.505, în valoare de peste 2,9 miliarde de lei. De asemenea, banca a oferit și credite în valută străină, în sumă de peste trei milioane de lei.

2. Maib

Potrivit datelor Băncii Naționale, în luna iulie, banca comercială „maib” a oferit 1.815 credite de consum. Chiar dacă numărul de credite oferit este mai mic decât la Moldindconbank, valoarea creditelor acordate este mai mare, de peste 3,6 miliarde de lei.

3. Energbank

Chiar dacă se află pe locul trei în top după numărul de credite acordate, cu 496 de credite de consum, valoarea este de doar 442,4 milioane de lei.

4. Victoriabank

Victoriabank a oferit 475 credite de consum în valoare de 1,3 miliarde de lei.

5. OTP Bank

În luna iulie, OTP Bank o oferit moldovenilor 472 de credite în valoare de 1,8 miliarde de lei.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău