Economia lui Putin primește o altă lovitură: Asia începe să-i închidă ușa Rusiei

13 Sept. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2022, 09:30 // Actual //  Lupu Eduard

În lunile care au urmat invaziei Ucrainei de către Moscova din 24 februarie 2022, a părut că Rusia a reușit să înlocuiască cu succes pierderea pieței din Europa la gaze naturale, petrol și alți combustibili fosili.

Acest lucru a fost făcut prin redirecționarea exporturilor Kremlinului spre Asia, dar iată că acum exporturile sale de cărbune au scăzut spre această nouă destinație, la minimum ultimelor 4 luni.

Analiștii de la Kpler au anunțat că exporturile maritime ale Rusiei la toate tipurile de cărbune către Asia au coborât la cel mai scăzut nivel în august față de cele 4 luni anterioare, potrivit Reuters.

Astfel, exporturile de cărbune ale Rusiei spre Asia au ajuns la 10,15 milioane de tone (maritime) în luna august 2022, în scădere de la 12,16 milioane de tone în iulie și 12,42 de milioane de tone în iunie.

Potrivit Kpler, exporturile de cărbune ale Rusiei către China au fost de 5,01 milioane de tone în august, în coborâre de la 5,87 de milioane de tone în iulie. Exporturile Moscovei către India au fost de 1,8 milioane de tone în august, în creștere de la 1,51 milioane de tone în iulie și 1,69 de milioane de tone în iunie.

India a reprezentat cel mai mare succes al Rusiei din Asia, având în vedere că înainte de invazia din Ucraina, importurile Indiei variau de la 300.000 de tone până la 700.000 de tone lunar, ceea ce înseamnă că volumele de cărbune s-au dublat de la începerea războiului.

În schimb, Japonia a fost un cumpărător de top al cărbunelui din Rusia în Asia, înainte de invazia din Ucraina, dar acum exporturile Moscovei către Tokyo au scăzut, la 408.049 de tone în august față de 780.053 în iulie.

Coreea de Sud, al patrulea importator din Asia al Rusiei, a cumpărat, de asemenea, mai puțin de la Moscova, exporturile rusești de cărbune ajungând în august de 1,05 milioane de tone, scăzând de la 2,34 de milioane de tone în iulie și 2,85 de milioane de tone în iunie.

Exporturile mai slabe ale Rusiei către Asia vin în ciuda prețurilor mai mici. Indonezia, cel mai mare exportator mondial de cărbune, exportă de obicei cărbune cu valoare energetică mai scăzută, iar piețele sale principale sunt China și India.

În ciuda reducerilor ample din august, Rusia se luptă să aducă mai mult cărbune în Asia, dar volumele ridicate din China și India nu sunt suficiente pentru a compensa livrările mai scăzute către Japonia, Coreea de Sud și alti cumpărători precum Taiwan.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău