Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova lansează proiectul „AIR Antreprenorial”

22 Sept. 2022, 12:26
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2022, 12:26 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) susține mediul academic din țara noastră. În acest context a fost lansat proiectul „AIR Antreprenorial” dedicat studenților.

Prin intermediul „AIR Antreprenorial”, studenții din Republica Moldova vor avea acces la o serie de webinarii și workshopuri. Proiectul include trei module :

  • Istorii de succes;
  • Dezvoltare și mentorat;
  • Finanțare pentru tineri.

Anunțul a fost făcut ieri, 21 septembrie 2022, de către președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu, în cadrul evenimentului de deschidere a primei ediții a Expoziției Internaționale de Creativitate și Inovație – EXCELLENT IDEA 2022, organizată de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) în comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și Academia de Științe a Moldovei.

„Trebuie să recunosc că mediul de afaceri, fără inovare și cercetare, nu ar fi existat. Vă mulțumesc, în numele mediului de afaceri, tuturor celor care aduceți un aport prețios și vă dedicați acestui nobil scop”, a declarat Dan Nuțiu.

Proiectul „AIR Antreprenorial” vine să inspire studenții în găsirea vocației, dezvoltarea aptitudinilor și mindset-ului necesare unui antreprenor de succes. Printre obiectivele acestuia se numără identificarea oportunităților de finanțare și de promovare a inițiativelor tinerilor din Republica Moldova, crearea unui HUB Antreprenorial Studențesc, precum și crearea unei Arene a Ideilor, în cadrul căreia studenții și elevii vor propune idei inovative pentru antreprenori și investitori, iar cele mai bune vor fi premiate și preluate spre realizare.

De asemenea, universitățile organizatoare vor avea posibilitatea să apeleze la membrii Asociației, care dispun de laboratoare moderne și dotate, unde studenții ar putea pune în practică cunoștințele, abilitățile și competențele.

„Vă invităm cu drag să apelați la noi și vom primi studenții dumneavoastră să vină alături de colegii care deja lucrează în domeniul cercetării, de a-i ajuta la dezvoltarea capacităților. Moldova nu are doar viitor, are și prezent, iar dumneavoastră sunteți cei care reprezentați prezentul și construiți viitorul”, a conchis președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu.

„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO