Trei profesii care nu vor dispărea prea curând

27 Sept. 2022, 10:03
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 10:03 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Auzim deseori că tehnologia și evoluția acesteia ne vor lua locurile de muncă și, într-adevăr, în anumite domenii oamenii vor fi înlocuiți cu mașinării. Însă, o mașinărie sau o tehnologie – oricât de avansată ar fi – nu va putea înlocui vreodată acea atingere umană, cunoștințele și experiența adunate de-a lungul timpului de un profesionist în carne și oase.

Pe lângă asta, există o mulțime de informații – tot de oameni alcătuite – care se schimbă atât de rapid încât tehnologia nu poate să le asimileze într-un timp scurt. Astfel de profesii sunt cele de responsabil cu protecția datelor personale, designer sau trainer, spre exemplu.

Iată trei profesii care nu vor dispărea prea curând de pe piață și motivele pentru care specialiștii din acest domeniu nu vor rămâne fără locuri de muncă.

1. Responsabil de protecția datelor personale

Această meserie este nouă, dacă este să o comparăm cu altele care există de ani de zile.

De câțiva ani, s-a instituit în Uniunea Europeană o lege care oferă protecție datelor personale pe care oamenii le împărtășesc cu diverse afaceri.

Responsabilul de date personale – fie că este angajatul permanent al unei companii sau un colaborator punctual – are grijă ca toată documentația legată de acest subiect să fie pusă la punct pentru ca acea companie cu care colaborează să nu aibă probleme juridice grave din această cauză.

De asemenea, el poate să fie la fel de bine consultant și pentru persoane fizice, care doresc să își cunoască drepturile și obligațiile, în general, sau în cazuri particulare, când simt că drepturile le-au fost încălcate.

Având în vedere că aceste legi sunt făcute de oameni, ele se pot schimba de pe o zi pe cealaltă și este deosebit de important ca persoana care se ocupă cu interpretarea acestora să fie la curent cu toate noutățile.

Mai mult decât atât, este nevoie de o abordare umană atunci când vine vorba despre explicat și interpretat legi, așa că este clar că nu va dispărea în curând această meserie.

2. Designer

Când spunem designer ne referim atât la cel care se ocupă de branding, de UI/UX, de haine sau de interior.

Un designer trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în mintea clienților și să transpună aceste dorințe în rezultatul final al lucrării sale, oricare ar fi acesta.

Un soft anume va înțelege în mare despre ce este vorba în proiectul pe care trebuie să îl ducă la capăt, însă, atunci când vine vorba despre nuanțe și detalii, acestea vor putea fi puse în practică doar de o minte și de o mână de om.

Așa că, dacă ești o fire creativă și îți place să lucrezi cu oameni în același timp, atunci nu ezita să mergi spre această carieră, încă de viitor!

3. Trainer

Învățarea pe cont propriu a avut la un moment dat un mare avânt, însă parcă acum nu mai este la fel de confortabil să te uiți la un video și mai apoi să tragi tu concluziile care îți sunt la îndemână.

Procesul de învățare presupune, de obicei, două persoane: trainerul, sau cel care predă, și cel care învață.

Pentru a nu exista lacune de-a lungul acestui proces, cel mai ușor este să existe o interacțiune live între aceștia doi, sau în grup, în funcție de tipul de curs despre care vorbim.

Încă de mici suntem obișnuiți să învățăm alături de cineva – fie că vorbim despre părinți și familie sau învățători, așa că și acum, adulți fiind, ni se potrivește mai bine acest stil atunci când vine vorba despre cursuri de perfecționare sau de reconversie profesională.

Aceste 3 meserii fac parte din grupul celor care nu vor dispărea prea curând, așadar merită să investești timp și resurse financiare pentru a te dezvolta în aceste direcții.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală