Trei profesii care nu vor dispărea prea curând

27 Sept. 2022, 10:03
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2022, 10:03 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Auzim deseori că tehnologia și evoluția acesteia ne vor lua locurile de muncă și, într-adevăr, în anumite domenii oamenii vor fi înlocuiți cu mașinării. Însă, o mașinărie sau o tehnologie – oricât de avansată ar fi – nu va putea înlocui vreodată acea atingere umană, cunoștințele și experiența adunate de-a lungul timpului de un profesionist în carne și oase.

Pe lângă asta, există o mulțime de informații – tot de oameni alcătuite – care se schimbă atât de rapid încât tehnologia nu poate să le asimileze într-un timp scurt. Astfel de profesii sunt cele de responsabil cu protecția datelor personale, designer sau trainer, spre exemplu.

Iată trei profesii care nu vor dispărea prea curând de pe piață și motivele pentru care specialiștii din acest domeniu nu vor rămâne fără locuri de muncă.

1. Responsabil de protecția datelor personale

Această meserie este nouă, dacă este să o comparăm cu altele care există de ani de zile.

De câțiva ani, s-a instituit în Uniunea Europeană o lege care oferă protecție datelor personale pe care oamenii le împărtășesc cu diverse afaceri.

Responsabilul de date personale – fie că este angajatul permanent al unei companii sau un colaborator punctual – are grijă ca toată documentația legată de acest subiect să fie pusă la punct pentru ca acea companie cu care colaborează să nu aibă probleme juridice grave din această cauză.

De asemenea, el poate să fie la fel de bine consultant și pentru persoane fizice, care doresc să își cunoască drepturile și obligațiile, în general, sau în cazuri particulare, când simt că drepturile le-au fost încălcate.

Având în vedere că aceste legi sunt făcute de oameni, ele se pot schimba de pe o zi pe cealaltă și este deosebit de important ca persoana care se ocupă cu interpretarea acestora să fie la curent cu toate noutățile.

Mai mult decât atât, este nevoie de o abordare umană atunci când vine vorba despre explicat și interpretat legi, așa că este clar că nu va dispărea în curând această meserie.

2. Designer

Când spunem designer ne referim atât la cel care se ocupă de branding, de UI/UX, de haine sau de interior.

Un designer trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în mintea clienților și să transpună aceste dorințe în rezultatul final al lucrării sale, oricare ar fi acesta.

Un soft anume va înțelege în mare despre ce este vorba în proiectul pe care trebuie să îl ducă la capăt, însă, atunci când vine vorba despre nuanțe și detalii, acestea vor putea fi puse în practică doar de o minte și de o mână de om.

Așa că, dacă ești o fire creativă și îți place să lucrezi cu oameni în același timp, atunci nu ezita să mergi spre această carieră, încă de viitor!

3. Trainer

Învățarea pe cont propriu a avut la un moment dat un mare avânt, însă parcă acum nu mai este la fel de confortabil să te uiți la un video și mai apoi să tragi tu concluziile care îți sunt la îndemână.

Procesul de învățare presupune, de obicei, două persoane: trainerul, sau cel care predă, și cel care învață.

Pentru a nu exista lacune de-a lungul acestui proces, cel mai ușor este să existe o interacțiune live între aceștia doi, sau în grup, în funcție de tipul de curs despre care vorbim.

Încă de mici suntem obișnuiți să învățăm alături de cineva – fie că vorbim despre părinți și familie sau învățători, așa că și acum, adulți fiind, ni se potrivește mai bine acest stil atunci când vine vorba despre cursuri de perfecționare sau de reconversie profesională.

Aceste 3 meserii fac parte din grupul celor care nu vor dispărea prea curând, așadar merită să investești timp și resurse financiare pentru a te dezvolta în aceste direcții.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO