Moldova se pregătește de o lovitură devastatoare de la Gazprom! Spînu: S-ar putea întâmpla pe neprins de veste

27 Sept. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2022, 09:40 // Actual //  bani.md

Moldova este gata să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună pentru a atenua temerile că gigantul rusesc al gazelor ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie, a declarat luni viceprim-ministrul Andrei Spînu.

„În următoarele zile, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane dolari pentru luna septembrie”, a spus Spînu în declarația difuzată la Pro TV Chișinău.

Compania de gaze de stat a plătit către Gazprom pentru luna august, dar o sursă principală a companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa este dependentă de gazul rusesc. Lovită puternic de creșterea prețurilor gazelor de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Anterior, președintele Maia Sandu a spus că Moldova se uită la surse alternative de energie. „Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a spus președintele.

„În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea furnizării de resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Spînu a spus că Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până „în ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care vor veni din România. Transnistria va primi gaze la plata în avans din Moldova, a adăugat el.

„Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a spus el, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Spînu a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Sandu nu a spus de ce Gazprom ar putea reduce sau reduce oferta. Gazprom, controlată de stat, care a redus livrările de gaz către Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu a comentat observațiile Maiei Sandu.

Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală – finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane dolari.

Prețul gazului în Moldova fluctuează de la lună la lună în funcție de prețul spot al gazelor și petrolului. Dar de la 1 octombrie se va modifica formula folosită pentru calcularea prețului.

În prezent, formula prețului gazului este de 70% bazată pe prețul spot la gaze, care este foarte mare, și de 30% pe prețul petrolului. De la 1 octombrie, formula se va schimba – 70% pe baza prețului petrolului și 30% prețul gazelor la vedere.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ