Moldova se pregătește de o lovitură devastatoare de la Gazprom! Spînu: S-ar putea întâmpla pe neprins de veste

27 Sept. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este gata să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună pentru a atenua temerile că gigantul rusesc al gazelor ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie, a declarat luni viceprim-ministrul Andrei Spînu.

„În următoarele zile, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane dolari pentru luna septembrie”, a spus Spînu în declarația difuzată la Pro TV Chișinău.

Compania de gaze de stat a plătit către Gazprom pentru luna august, dar o sursă principală a companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa este dependentă de gazul rusesc. Lovită puternic de creșterea prețurilor gazelor de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Anterior, președintele Maia Sandu a spus că Moldova se uită la surse alternative de energie. „Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a spus președintele.

„În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea furnizării de resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Spînu a spus că Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până „în ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care vor veni din România. Transnistria va primi gaze la plata în avans din Moldova, a adăugat el.

„Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a spus el, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Spînu a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Sandu nu a spus de ce Gazprom ar putea reduce sau reduce oferta. Gazprom, controlată de stat, care a redus livrările de gaz către Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu a comentat observațiile Maiei Sandu.

Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală – finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane dolari.

Prețul gazului în Moldova fluctuează de la lună la lună în funcție de prețul spot al gazelor și petrolului. Dar de la 1 octombrie se va modifica formula folosită pentru calcularea prețului.

În prezent, formula prețului gazului este de 70% bazată pe prețul spot la gaze, care este foarte mare, și de 30% pe prețul petrolului. De la 1 octombrie, formula se va schimba – 70% pe baza prețului petrolului și 30% prețul gazelor la vedere.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău