Zece proiecte de dezvoltare a afacerilor conduse de femei din Republica Moldova au beneficiat de un suport financiar de tip Voucher în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliență în contextul pandemiei COVID-19.”
Programul de Suport de tip Voucher este la a doua ediție și a fost organizat în baza unui proces competitiv. Acesta prevede finanțarea proiectelor cu câte 60.000 de lei fiecare. Apelul de propuneri a fost deschis pentru femeile producătoare locale cu capacitate mică de producere, indiferent de forma juridică, amplasarea, activitatea, precum și experiența în afaceri. În cadrul primei ediții a Programului de Suport de tip Voucher, 13 femei au beneficiat de ajutor financiar a câte 30 mii de lei fiecare.
Finanțarea este destinată dezvoltării antreprenoriale, contribuind, în același timp, la crearea mai multor oportunități de angajare pentru alte femei, la reducerea inegalităților și la dezvoltarea unui mediu durabil.
Finanțarea obținută grație programului de suport urmează să fie utilizată de către producătoarele locale în scopul dezvoltării afacerii și creșterii vizibilității acesteia pe piața de desfacere, mai exact prin intermediul serviciilor de design, copywriting și social media, sprijin în accesarea finanțării și pregătirea dosarului pentru accesarea programelor de suport, ședințe foto de produs, crearea unei pagini web, procurarea echipamentului și utilajelor de producere, precum și subcontractarea altor servicii, cu impact direct asupra dezvoltării afacerii.
Natalia Efros, co-fondatoarea Vinăriei „AlterEgo” și beneficiara Programului de Suport de tip Voucher susține: „Platforma creată și oferită de UN Women este mai mult decât o oportunitate de moment, este o certitudine că eforturile femeilor antreprenoare sunt validate și auzite. Sunt recunoscătoare pentru acest grant de tip Voucher, care constituie un suport important în intenția noastră de a automatiza anumite procese la cramă și mă face mai încrezătoare în intenția noastră antreprenorială. Mai mult, acesta este un semnal important pentru alte femei antreprenoare care au nevoie de o doză de încredere că pot reuși. Eu am reușit! Mulțumesc!”
Doina Grati, fondatoarea proiectului „Livada Doinei”, a obținut de asemenea sprijin financiar în cadrul programului. „Sunt profund recunoscătoare. În primul rând, pentru că târgurile locale ne-au ajutat să identificăm publicul țintă și să mărim numărul de vânzări. În același timp, prin intermediul acestui program de suport, avem posibilitatea să achiziționăm un aparat vacuum care ne va permite să vindem prune uscate și în perioada caldă a anului, lucru care până acum nu a fost posibil. De asemenea, acest aparat ne va ajuta să ambalăm produsele astfel încât să fie acceptate în mai multe magazine din țară.” – povestește antreprenoarea.
O altă beneficiară, Cristina Ceban, fondatoare a companiei „MIRA” și producătoare de ulei presat la rece, menționează: „Am început să presăm uleiuri la rece trei ani în urmă, atunci când vedeam perspective bune de creștere a afacerii. Între timp însă, afacerea noastră de familie a fost afectată de crizele multiple. Prin intermediul Programului de Suport de tip Voucher, am obținut un buget care ne va fi extrem de util și pe care planificăm să îl investim în promovarea produselor noastre și în crearea materialor de vizibilitate. Sper ca producătoarele din Moldova să poată beneficia cât mai des de astfel de programe.”
Ceremonia de înmânare oficială a voucherelor de sprijin financiar femeilor producătoare a avut loc în cadrul târgului producătoarelor locale, cu genericul: „Abilitarea economică a femeilor: cumpărați produse locale, naturale și durabile”. Acesta a avut loc la data de 24 și 25 septembrie 2022 și a fost destinat promovării femeilor antreprenoare, în special a micilor producătoare locale și a femeilor deținătoare de afaceri din mediul rural. Târgul a fost organizat în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, drept parte a Conferinței naționale „Promovarea egalității de gen la locul de muncă, pe piața de desfacere și în comunitate”.
Programul de Suport de tip Voucher este implementat de Sweet Mary SRL, la inițiativa UN Women cu sprijinul financiar al Suediei.
Accesați catalogul producătoarelor locale pentru a afla istoriile de succes a 50 de antreprenoare din Republica Moldova.