Guvernul Ungariei a anunţat că vacanţa de iarnă a elevilor va fi prelungită pentru a se face economie la energie, relatează Budapest Business Journal. Vacanţa va dura din 22 decembrie până pe 8 ianuarie.
Instituţiilor administrative guvernamentale li se va cere de asemenea să-şi întrerupă activitatea pe perioada vacanţei şcolare, ceea ce va duce la economii „semnificative“ de energie. Angajaţilor instituţiilor respective li se va cere să-şi ia concediu în perioada menţionată.
Spaţii de lucru mai reci pentru angajaţi, lifturi mai lente şi trenuri cu viteze reduse, acestea sunt unele dintre măsurile pe care le analizează Regia Autonomă de Transporturi Pariziene (RATP) în faţa crizei energetice din această iarnă, scrie Bloomberg.
Cu războiul din Ucraina scumpind masiv combustibilii din Franţa, autoritatea a anunţat că se va confrunta probabil cu costuri energetice cu o treime mai mari decât în 2021, însemnând 70 milioane de euro în plus. RATP consumă 2.400 GW de electricitate anual, echivalentul a 1,2 milioane de gospodării.
Pentru a reduce această cifră, agenţia analizează măsuri ca reducerea temperaturilor în staţiile de metrou şi tren, autobuz, birouri şi centre de date.
În Elveţia, liderul partidului ecologist Balthasar Glattli a cerut limitarea vitezei la 80 km pe oră pe autostrăzi pentru reducerea consumului de energie, potrivit Anadolu Agency.
În prezent, limita de viteză de pe autostrăzile elveţiene este de 120 km pe oră.
Propunerea lui Glattli nu a primit până acum susţinerea guvernului elveţian, şi nici a cluburilor auto.
În Marea Britanie, părinţii aflaţi în faţa unor facturi enorme la energie îşi reduc cantitatea de alimente pe care o cumpără şi iau mese reci pentru a economisi energie, relevă un sondaj recent citat de The Guardian.
Un sfert din părinţii cu cel puţin un copil cu vârsta de sub 18 ani şi-au redus cantitatea de alimente cumpărată pentru a se asigura că-şi permit şi alte cheltuieli esenţiale. Acelaşi sondaj arată că mai mai mult de unul din 10 părinţi iau mese reci sau mese care nu necesită gătit pentru a face economie de energie.