Putin, umilit de China. Nu s-a râs niciodată în asemenea hal de Rusia

07 Oct. 2022, 05:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Oct. 2022, 05:19 // Actual //  bani.md

Războiul Rusia-Ucraina este urmărit îndeaproape de milioane de utilizatori chinezi ai rețelelor sociale, iar expresia „Gâscă slabă” devine din ce în ce mai popular printre bloggerii militari, lăsând să se înțeleagă că forțele armate ruse s-au dovedit a fi mult mai slabe decât se așteptau.

Cele mai recente evoluții cu privire la războiul din Ucraina au devenit un subiect important pe rețelele sociale chineze, unde bloggerii militari, academicienii, comentatorii politici și internauții și-au împărtășit opiniile despre conflict. Iar ultimele eșecuri ale armatei ruse în Ucraina sunt luate în râs în China, armata rusă fiind poreclită „gâsca slabă” pe rețelele de socializare.

Majoritatea susțin că forțele armate ruse s-au dovedit a fi mult mai slabe decât se aștepta. Acest lucru a dus la o serie de glume, inclusiv la porecla „gâscă slabă”, care este, de asemenea, un omonim al cuvântului „legumă” de proastă calitate.

Expresia „gâscă slabă” apare la toate postările despre ofensiva stagnată a Rusiei în Ucraina

Expresia apare alături de imagini cu echipamente rusești abandonate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei, și hărți care ilustrează amploarea retragerii rușilor câştigând o popularitate deosebită printre bloggerii militari chinezi Weibo.

Bloggerii chinezi au prezis o victorie rapidă a Rusiei, dar rezistența dură a Ucrainei i-a forțat să-și schimbe propriile așteptări. Iar pierderea de către Rusia a orașului Liman din regiunea Donețk a provocat un alt val de expresii „gâscă slabă” pe Weibo.

Această imagine este un alt joc de cuvinte despre „gâsca slabă”, transformată de internauții chinezi în „lebăda vegetală”.

Mulți chinezi și-au pierdut încrederea în victoria Rusiei, dar în ciuda tendinței de a-și bate joc de eșecurile acesteia, nu există nicio îndoială că publicul chinez va continua să susțină Moscova în politicile sale agresive din cauza relației complicate a Beijingului cu Washingtonul.

Ce este şi mai interesant, în mediul online din China speranțele cu privire la războiul din Ucraina s-au schimbat, iar acum se pune mai mult accent pe slăbiciunea strategiei militare ruse. Există, de asemenea, mai multe voci chineze care îi critică pe cei care îl aplaudă pe Putin.

Expresia „Gâsca slabă” atribuită armatei ruse, folosită de experți militari chinezi

Expertul militar, care deţine blogul „Littlepigpig”, se concentrează pe războiul din Ucraina, şi a oferit o altă perspectivă asupra evoluțiilor recente, sugerând că retorica nucleară a lui Putin este doar o cacealma și probabil provine din disperarea față de incapacitatea Rusiei de a învinge Ucraina. Şi totuși se întreabă: „Ce ar fi ca scopul de a trimite sute de mii de ruși în Ucraina pentru a fi măcelăriți cu brutalitate să vină înainte de a lansa un atac nuclear”.

Sunt mai mulți oameni spun că sunt șanse mici ca Rusia să câștige acest război. Un utilizator Weibo a scris: „Soldații nu au moral, țara nu are bani, iar tehnologia echipamentelor lor este în urmă în urma faţă de NATO”. „Sunt atât de dezamăgitori”, au scris alții. Iar termenul care apare în mod repetat în aceste discuții, de la Weibo la Zhihu, este cel de „Gâscă slabă”, informează whatsonweibo.com.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală