Ecosistemul digital al Moldovei pe o singură platformă

14 Oct. 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 09:10 // Actual //  bani.md

În calitate de pilon principal al industriei de tech și inovație din țară, Moldova Innovation Technology Park reprezintă o comunitate din peste 1200 de companii rezidente, care generează 85% din cifra de afaceri și export a întregii industrii IT din Moldova.

O asemenea realizare instituțională nu vine cu ușurință, dar prin munca asiduă a întregii echipe MITP, care implică elaborare de reforme, parteneriate strategice, crearea și dezvoltarea ecosistemului tech, creare de programe inovative de instruire și elaborarea de platforme noi pentru comunitatea tech din țară.

Întregul sector de inovație din țară necesită o platformă digitală centralizată, care să faciliteze accesul la cele mai actuale informații despre industria IT / Creativă / Cercetare și Dezvoltare. Ne face mare plăcere să prezentăm platforma digitală unică a MITP, care oferă o imagine de 360° a ecosistemului IT local și generează noi oportunități de interacțiune și colaborare între diferiți actori implicați sau interesați de industria tech.

Cei care sunt în căutare de joburi vacante nu vor mai trebui să petreacă ore în șir pe nenumărate site-uri de recrutare, dar vor avea acces la plasări directe de poziții libere pe platformă, făcute chiar de către rezidenții Parcului. Proiectele sau tenderele publice ale MITP vor putea fi găsite într-un singur loc, ușor de accesat și optimizat pentru interacțiuni directe și rapide.

MITP deține un loc de frunte la capitolul digitalizare și credem în capacitatea țării noastre de a deveni o țară lider pe domeniul eGov. Prin intermediul platformei mitp.md se va digitaliza aproape în întregime interacțiunea dintre Administrația Parcului și rezidenții săi.

În calitate de catalizator al investițiilor tech din țară, suntem ferm convinși că noua platformă digitală unică va aduce valoare adăugate ecosistemului tech din Moldova și că spori atragerea de investiții atât locale, cât și internaționale în acest sector. Doar în anul 2021, companiile rezidente MITP au avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de lei, echivalentul a 4% din PIB.

Platforma va putea fi accesată aici: www.mitp.md

Vă invităm în 18 octombrie 2022, ora 16:00, la Digital Park, la lansarea platformei noastre, ca să descoperiți cum mitp.md va transforma domeniul inovației din Moldova și felul în care se dezvoltă întregul sector.

Detalii despre eveniment pe pagina noastră de Facebook. Înregistrarea la eveniment se face prin acest formular.

Platforma este finanțată de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova ‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO