Ecosistemul digital al Moldovei pe o singură platformă

14 Oct. 2022, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 09:10 // Actual //  bani.md

În calitate de pilon principal al industriei de tech și inovație din țară, Moldova Innovation Technology Park reprezintă o comunitate din peste 1200 de companii rezidente, care generează 85% din cifra de afaceri și export a întregii industrii IT din Moldova.

O asemenea realizare instituțională nu vine cu ușurință, dar prin munca asiduă a întregii echipe MITP, care implică elaborare de reforme, parteneriate strategice, crearea și dezvoltarea ecosistemului tech, creare de programe inovative de instruire și elaborarea de platforme noi pentru comunitatea tech din țară.

Întregul sector de inovație din țară necesită o platformă digitală centralizată, care să faciliteze accesul la cele mai actuale informații despre industria IT / Creativă / Cercetare și Dezvoltare. Ne face mare plăcere să prezentăm platforma digitală unică a MITP, care oferă o imagine de 360° a ecosistemului IT local și generează noi oportunități de interacțiune și colaborare între diferiți actori implicați sau interesați de industria tech.

Cei care sunt în căutare de joburi vacante nu vor mai trebui să petreacă ore în șir pe nenumărate site-uri de recrutare, dar vor avea acces la plasări directe de poziții libere pe platformă, făcute chiar de către rezidenții Parcului. Proiectele sau tenderele publice ale MITP vor putea fi găsite într-un singur loc, ușor de accesat și optimizat pentru interacțiuni directe și rapide.

MITP deține un loc de frunte la capitolul digitalizare și credem în capacitatea țării noastre de a deveni o țară lider pe domeniul eGov. Prin intermediul platformei mitp.md se va digitaliza aproape în întregime interacțiunea dintre Administrația Parcului și rezidenții săi.

În calitate de catalizator al investițiilor tech din țară, suntem ferm convinși că noua platformă digitală unică va aduce valoare adăugate ecosistemului tech din Moldova și că spori atragerea de investiții atât locale, cât și internaționale în acest sector. Doar în anul 2021, companiile rezidente MITP au avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de lei, echivalentul a 4% din PIB.

Platforma va putea fi accesată aici: www.mitp.md

Vă invităm în 18 octombrie 2022, ora 16:00, la Digital Park, la lansarea platformei noastre, ca să descoperiți cum mitp.md va transforma domeniul inovației din Moldova și felul în care se dezvoltă întregul sector.

Detalii despre eveniment pe pagina noastră de Facebook. Înregistrarea la eveniment se face prin acest formular.

Platforma este finanțată de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova ‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău