Care sunt provocările de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

18 Oct. 2022, 16:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
18 Oct. 2022, 16:31 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Locurile de muncă neatractive, salariile mici și deficiențele sistemului educațional sunt câteva dintre motivele pentru care tinerii specialiști nu reușesc să se integreze armonios pe piața muncii. Tinerii se confruntă cu bariere la angajare generate de o pregătire necorespunzătoare, salarii mici, locuri de muncă neatractive, precum și de insuficienta politicilor statului privind orientarea și susținerea tinerilor specialiști. Pentru a identifica acțiunile necesare privind suportul tinerilor în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, pe 26 octombrie va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”.

Dezechilibrul de pe piața muncii și deficitul forței de muncă sunt provocate de interacțiunea insuficientă dintre sistemul de formare profesională și actorii implicați în procesul de angajare, precum și nivelul scăzut de anticipare a locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru domeniile prioritare de dezvoltare economică. La nivel regional, actorii principali, printre care Asociațiile Publice Locale, sunt puțin implicate în susținerea instituțiilor de învățământ și a mediului de afaceri pentru a menține forța de muncă în regiune.

Pentru a face față provocărilor de dezvoltare a pieței muncii la nivel guvernamental național și regional, a fost lansată Inițiativa de promovare a angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare durabilă. Inițiativa reprezintă o platformă de comunicare pentru identificarea de noi oportunități pentru dezvoltarea de competențe profesionale necesare, inclusiv „verzi” atât în formarea inițială, cât și cea continuă, în contextul tranziției către o economie verde.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru această Inițiativă , cu accent pe promovarea angajabilității tinerilor, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

Pentru a participa la conferință, vă puteți înregistra accesând următorul link https://forms.gle/Kf1MKPpEwe9Jass77

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 13:18 // Actual //  Ursu Victor

Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă care, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar putea provoca în următoarele zile până la 4.500 de decese suplimentare, relatează Politico.

În provincia spaniolă Huelva, termometrele au atins 46 °C, marcând un nou record național pentru luna iunie. Temperaturile sufocante afectează totodată Italia, Grecia, Portugalia și vestul Balcanilor, unde incendiile de vegetație și victimele în rândul populației civile se înmulțesc.

„Întrebarea nu mai este dacă vom avea caniculă, ci de câte ori se va repeta anul acesta și cât va dura fiecare episod”, a declarat Marisol González, specialist OMS în schimbări climatice.

Analiza OMS arată că, până pe 3 iulie, valul de căldură ar putea cauza peste 4.500 de decese în regiune. În prezent, căldura extremă provoacă anual peste 175.000 de decese în țările din regiunea europeană a organizației. Un studiu amplu, care a inclus 854 de orașe, avertizează că mortalitatea va crește vertiginos dacă adaptarea la schimbările climatice nu devine o prioritate.

OMS subliniază legătura directă dintre arderea combustibililor fosili, intensificarea schimbărilor climatice și frecvența tot mai mare a valurilor de căldură, care devin „mai dese, mai periculoase și mai intense”, cu consecințe grave asupra sănătății publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO