Pentagonul grăbește procedura de livrare de arme către Ucraina. SUA se teme de atacurile Rusiei cu dronele kamikaze

18 Oct. 2022, 15:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2022, 15:44 // Actual //  bani.md

Departamentul de Stat din SUA a declarat că dronele iraniene reprezintă o încălcare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Este vorba de o prevedere care restricționează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

În acest context, efortul Pentagonului este doar cea mai recentă dovadă a unui nou impuls urgent al SUA și al aliaților săi de a ajuta Ucraina să construiască un sistem cuprinzător de apărare aeriană și antirachetă. Scopul este de a se proteja împotriva acestor drone kamikaze. Armele Rusiei din Iran au ucis patru persoane într-un atac asupra Kievului luni, 17 octombrie.

Rusia atacă Ucraina cu drone iraniene

Dronele au devenit o problemă din ce în ce mai gravă pentru Ucraina. Așadar, Departamentul de Stat a declarat, după bombardamentele de ieri, că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia a apelat a aceste arme pentru că rezervele sale de muniție de precizie încep să se epuizeze.

Prin aceste arme, Moscova își va menține capacitatea de a lovi ținte de mare valoare, dar și va teroriza orașele ucrainene, de la distanță, susțin analiștii occidentali. În ultimele zile, acestea au fost folosite pentru a lovi infrastructura energetică. Aceste drone kamikaze din Iran sunt diferite de cele tradiționale pentru că sunt proiectate să se prăbușească pe o țintă și să explodeze. Astfel, ele își detonează focosul şi distrug dronele în acest proces. Mai mult decât atât, ele sunt mai mici şi mai uşor de controlat față rachetele de croazieră.

Statele Unite nu ştiu exact câte drone a furnizat Iranul Rusiei. Totuși, analiştii militari spun că numărul este în mod clar substanţial. Forțele ruse au tras 43 de focuri numai luni, dintre care 37 au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, au precizat Forţele Aeriene Ucrainene. Un oficial american din domeniul apărării a estimat că numărul total este de ordinul sutelor, notează CNN.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO