Experți: Cât ar putea costa 1 $ după Paște, în Republica Moldova

01 Mai 2021, 08:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Mai 2021, 08:42 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL : 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari.

„În pofida unei uşoare întăriri a monedei naţionale în ajunul sărbătorilor de Paşte, până la sfârşitul primelor zece zile ale lunii mai cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL : 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piaţă, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenţiei Infotag.md.

Dealerii spun că într-o situaţie în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienţii lor sume mari de valută străină, iar Banca Naţională nu intră pe piaţă cu achiziţii în valută, cursul de schimb al leului se consolidează uşor, dar îi lipseşte în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a treia decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piaţa gazelor şi a pieţei produselor petroliere pentru achiziţionarea valutei străine pentru efectuarea plăţilor pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei : 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piaţa în ajunul Paştelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menţionat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat.

Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda naţională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători şi, în această situaţie, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piaţă, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida uşor leul.

Există factori pe piaţă care indică faptul că Banca Naţională este mulţumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu şi dolarul SUA şi euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Dosarul Infotag: Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi euro de 17,7992 MDL : 1 USD şi de 21,5735 MDL : 1 euro, consolidând uşor rata monedei naţionale faţă de dolar şi slăbind-o faţă de euro.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 14:22 // Actual //  Ursu Victor

Investiția în imobiliare rămâne o opțiune populară pentru mulți, dar rentabilitatea poate varia semnificativ între apartamente noi și vechi. Un calcul al randamentului anual al investiției poate oferi o imagine clară asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

Potrivit calculelor, un apartament nou de 50 de metri pătrați, cu un preț de 2.000 de euro pe metru pătrat, ar avea un cost total de 100.000 de euro. Dacă chiria lunară pentru acest apartament este de 550 de euro, randamentul anual se situează la 6,6%. Aceasta înseamnă că, pentru această investiție, chiria lunară acoperă aproximativ 6,6% din prețul apartamentului pe an.

Pe de altă parte, un apartament vechi cu aceeași suprafață de 50 de metri pătrați, dar la un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat, ar costa 70.000 de euro. Chiria lunară pentru acest tip de apartament este de 390 de euro, iar randamentul anual se ridică la 6,69%. Acest procent mai mare sugerează că investiția într-un apartament vechi ar putea oferi un randament mai bun pe termen lung.

Aceste randamente sunt competitive în comparație cu inflația de 5,3% din luna octombrie, sugerând că, cel puțin în acest context, investițiile imobiliare ar putea să ofere un oarecare avantaj financiar.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că inflația afectează nu doar prețul imobilelor și chiria, dar și costurile de întreținere, dobânzile la credite și puterea de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, randamentele imobiliare nu sunt garantate, iar fluctuațiile pieței pot influența semnificativ rezultatele.

În ciuda acestei incertitudini economice, mulți investitori încă văd în imobiliare o opțiune de protejare a capitalului împotriva inflației, oferind o sursă stabilă de venituri pasive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală