Criza energiei din Europa: industria lemnului duduie înaintea iernii nemulţumirii

24 Oct. 2022, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2022, 05:50 // Actual //  Lupu Eduard

Petr, un constructor ceh, petrece câte 30 de minute în plus la muncă strângând bucăţi de lemn după ce colegii săi pleacă. Într-o zi bună, acesta poate strânge câteva kilo­grame de bucăţi de lemn nefolo­sit în camioneta sa, pe care le depo­zitează în grădină, ştiind că acestea îl vor ajuta să economisească câteva coroane în iarnă.

„Bineînţeles că nu este uscat cum trebuie sau de calitate, dar orice mă ajută să economisesc gaze e bun“, spune acesta.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa, Cehia su­feră una dintre cele mai pronunţate creşteri ale costurilor, notează Euronews.

Cehii spun că plătesc acum aproape la fel de mult pe energie ca pe creditele ipotecare sau chirii, deşi guvernul ţării a plafonat preţurile la mijlocul lunii septembrie.

Este clar că Europa se îndreaptă către o iarnă a nemulţumirii. În anti­ci­parea creşterii facturilor la energie, un număr în creştere de europeni recurg la lemne pentru a se încălzi în această iarnă.

Însă povestea este aceeaşi pe întreg continentul: preţurile lemnului de foc sunt în creştere dramatică, depozitele şi-au umplut listele de aşteptare până anul viitor, iar teme­rile privind impactul asupra mediului sunt în creştere.

Agenţiile guvernamentale se declară îngrijorate cu privire la exploa­tările forestiere ilegale, deşi unii politicieni sunt mai permisivi decât alţii.

Preţurile peleţilor de lemn s-au dublat aproape, la 600 de euro pe tonă în Franţa.
În Bulgaria, care se bazează masiv pe lemnele de foc pentru încăl­zire, preţurile s-au dublat de aseme­nea, la aproape 100 de euro pe metru cub. În Marea Britanie, vânzările de lemne de foc au crescut de cinci ori în acest an.

În iulie, UE a interzis importul de lemn şi peleţi din Rusia, iar activiştii avertizează că creşterile de preţuri vor fi resimţite cel mai acut de cei mai săraci, în special de cei din Europa Centrală şi de Est, unde gospodăriile cu venituri mici tind să depindă mai mult de lemne de foc, decât de gaze.

Pe fondul goanei după lemne, delictele se înmulţesc.

Criza energiei aduce şi pagube şi beneficii industriei lemnului de pe continent, potrivit lui Paul Brannen, de la Confederaţia Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului.

Pe de o parte, aceasta a afectat facilităţile care consumă un volum ridicat de energie, ca gaterele, pe de altă parte criza a adus o creştere fără precedent a cererii de consum pentru lemne de foc, peleţi şi alte reziduuri folosite pentru ardere, împingând în sus preţurile acestor produse.

Toate acestea pe fondul dezbaterilor în creştere privind impactul consumului de lemne de foc asupra mediului.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:38 // Actual //  Lupu Eduard

În a doua jumătate a anului 2023, moldovenii au achitat unul din cele mai mari tarife la gazele naturale din Europa și cel mai mare din regiune, contată economistul Veceaslav Ioniță, care face referire la datele Eurostat.

Astfel în topul statelor din Europa cu cel mai scump gaz achita de consumatori a fost Lihtenștein – 1,70 euro per kwh. Pe locul doi este Suedia, cu n tarif de 1,27 euro per kwh. Pe locul trei se află Finlanda cu un tarif de 0,985 euro per kwh urmată de Slovaci și Luxemburg cu tarife de 0,961 euro kwh și 0,902 euro kwh.

Republica Moldova se află pe locul șapte cu un tarif de 0,827 euro pentru un kwh.

La capătul clasamentului, cele mai mici tarife la gaz le-au achitat locuitorii din Georgia – 0,0689 euro per kwh, Turcia – 0,337 euro kwh, Bulgaria – 0,0460 euro kwh și Bosnia Herțegovina – 0,0517 euro kwh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău