Criza energiei din Europa: industria lemnului duduie înaintea iernii nemulţumirii

24 Oct. 2022, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2022, 05:50 // Actual //  bani.md

Petr, un constructor ceh, petrece câte 30 de minute în plus la muncă strângând bucăţi de lemn după ce colegii săi pleacă. Într-o zi bună, acesta poate strânge câteva kilo­grame de bucăţi de lemn nefolo­sit în camioneta sa, pe care le depo­zitează în grădină, ştiind că acestea îl vor ajuta să economisească câteva coroane în iarnă.

„Bineînţeles că nu este uscat cum trebuie sau de calitate, dar orice mă ajută să economisesc gaze e bun“, spune acesta.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa, Cehia su­feră una dintre cele mai pronunţate creşteri ale costurilor, notează Euronews.

Cehii spun că plătesc acum aproape la fel de mult pe energie ca pe creditele ipotecare sau chirii, deşi guvernul ţării a plafonat preţurile la mijlocul lunii septembrie.

Este clar că Europa se îndreaptă către o iarnă a nemulţumirii. În anti­ci­parea creşterii facturilor la energie, un număr în creştere de europeni recurg la lemne pentru a se încălzi în această iarnă.

Însă povestea este aceeaşi pe întreg continentul: preţurile lemnului de foc sunt în creştere dramatică, depozitele şi-au umplut listele de aşteptare până anul viitor, iar teme­rile privind impactul asupra mediului sunt în creştere.

Agenţiile guvernamentale se declară îngrijorate cu privire la exploa­tările forestiere ilegale, deşi unii politicieni sunt mai permisivi decât alţii.

Preţurile peleţilor de lemn s-au dublat aproape, la 600 de euro pe tonă în Franţa.
În Bulgaria, care se bazează masiv pe lemnele de foc pentru încăl­zire, preţurile s-au dublat de aseme­nea, la aproape 100 de euro pe metru cub. În Marea Britanie, vânzările de lemne de foc au crescut de cinci ori în acest an.

În iulie, UE a interzis importul de lemn şi peleţi din Rusia, iar activiştii avertizează că creşterile de preţuri vor fi resimţite cel mai acut de cei mai săraci, în special de cei din Europa Centrală şi de Est, unde gospodăriile cu venituri mici tind să depindă mai mult de lemne de foc, decât de gaze.

Pe fondul goanei după lemne, delictele se înmulţesc.

Criza energiei aduce şi pagube şi beneficii industriei lemnului de pe continent, potrivit lui Paul Brannen, de la Confederaţia Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului.

Pe de o parte, aceasta a afectat facilităţile care consumă un volum ridicat de energie, ca gaterele, pe de altă parte criza a adus o creştere fără precedent a cererii de consum pentru lemne de foc, peleţi şi alte reziduuri folosite pentru ardere, împingând în sus preţurile acestor produse.

Toate acestea pe fondul dezbaterilor în creştere privind impactul consumului de lemne de foc asupra mediului.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO