Rușii au pierdut peste 7.400 de echipamente militare în Ucraina. Cantitatea uriașă de armament care a ajuns la ucraineni

24 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Noi informații despre pierderile întregistrate de armata rusă în Ucraina au fost făcute publice de blogul militar Oryx.

Analizând sursele deschise (fotografii și înregistrări video postate pe rețelele de socializare), Oryx susține că Rusia a pierdut în războiul din Ucraina mai mult de 7.400 de echipamente. 500 de vehicule de luptă de infanterie (IFV) ale armatei rusă sunt acum în posesia ucrainenilor. Numărul echipamentelor capturate de ucraineni depășește 2.400.

Lista include numai vehiculele și echipamentele distruse pentru care există dovezi foto sau video. Prin urmare, cantitatea de echipamente distruse este semnificativ mai mare decât cea înregistrată aici, susțin cei de la Oryx.

”Armele de calibru mic, ATGM-urile, MANPADS-urile, dronele utilizate ca momeală fără pilot, vehiculele civile, remorcile și echipamentele abandonate nu sunt incluse în această listă. S-au depus toate eforturile posibile pentru a evita înregistrările duble și pentru a discerne statutul echipamentelor între capturate sau abandonate.

Multe dintre intrările listate ca „abandonate” vor sfârși probabil prin a fi capturate sau distruse. În mod similar, unele dintre echipamentele capturate ar putea fi distruse dacă nu pot fi recuperate. În cazul în care nu se poate stabili originea unui echipament, acesta nu este inclus în listă”, au transmis cei care lucrează de mai multe luni de zile la actualizarea listei.

Pierderile înregistrate de Rusia, potrivit blogului Oryx:

Rusia total – 7.474, din care: distruse: 4.577, avariate: 166, abandonate: 307, capturate: 2.424

Cele mai importante pierderi:

Tancuri – 1.401, din care: distruse: 806, avariate: 54, abandonate: 55, capturate: 486
Vehicule blindate de luptă – 680, din care distruse: 422, avariate: 9, abandonate: 25, capturate: 224

Vehicule de luptă pentru infanterie – 1.594, din care distruse: 982, avariate: 33, abandonate: 76, capturate: 503

transportoare blindate de trupe – 244, din care distruse: 137, avariate: 5, abandonate: 13, capturate: 89

Posturi de comandă și stații de comunicații – 179, din care distruse: 89, abandonate: 7, capturate: 83

Vehicule de mobilitate a infanteriei – 160, din care distruse: 103, avariate: 2, abandonate: 1, capturate: 58

Vehicule și echipamente de geniu – 235, din care distruse: 96, avariate: 2, abandonate: 39, capturate: 98

Sisteme de rachete antitanc autopropulsate – 27, din care distruse: 9, abandonate: 5, capturate: 13

Artilerie autopropulsată – 249, din care distrusă: 132, avariată: 6, abandonată: 13, capturată: 98

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău