Ultimele gloanțe ale Kremlinului împotriva Republicii Moldova! Exportul de mere și importul de gaz

24 Oct. 2022, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2022, 09:22 // Actual //  bani.md

Federația Rusă utilizează șantajul în adresa Republicii Moldova. În dependența economică de Rusia au mai rămas 2 vulnerabilități mari – dependența merelor de piața rusă și dependența la importurile de gaze naturale, explică economistul Stas Madan de la Expert Grup.

Kremlinul a decis ca în aceste luni să folosească aceste ultime gloanțe economice împotriva țării noastre. Mai întâi au decis blocarea exportului de fructe în luna august, iar în această perioadă duc un șantaj energetic împotriva țării, care a dus la faptul că în zilele viitoare am putea avea și unele deconectări la furnizarea energiei electrice.

Cum s-a ajuns aici cu energia electrică ca să înțeleagă toată lumea:

În afară de producerea internă, în ultimele luni Republica Moldova își asigura consumul de energie electrică în proporție de 70% de la Centrala de la Cuciurgan și de 30% prin importuri din Ucraina. După atacurile barbare rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Ucraina nu mai are posibilitatea ca în această perioadă să ne livreze energie electrică.

Având aceste circumstanțe, Rusia a considerat că acum ne poate pune la colț și destabiliza situația din țară, iar pentru aceasta au decis să ne livreze mai puține gaze naturale decât s-au obligat prin contract. Drept urmare, Centrala de la Cuciurgan, care produce energia electrică în baza gazului rusesc, a decis ca de luni (24 octombrie) să reducă livrările către malul drept de la 70 la 27% din total consum, iar din noiembrie doar 23% din consum dacă Gazprom va continua să nu-și onoreze angajamentele contractuale și să livreze doar în limita volumelor zilnice de 5,7 milioane m.c în loc de circa 10-11 milioane m.c cât este necesar pentru ambele maluri.

Ce facem mai departe și de unde vine acum „lumina”?

În primul rând, marele nostru noroc că nu stăm acum în întuneric este că în luna martie a acestui an Ucraina și Republica Moldova s-au conectat la sistemul de energie electrică european.

Astfel, după imposibilitatea Ucrainei de a ne mai livra energie electrică, pentru a compensa deficitul în ajutor a venit România care ne oferă 135 MW la un preț de 90 Euro MWh (cel mai mic preț posibil de pe piața de energie din România). După anunțul de reducere a Centralei de la Cuciurgan începând cu ziua de mâine, România crește livrările de energie către Republica Moldova de la 135 la 235 MW. Chiar dacă odată cu începerea sezonului de încălzire, capacitatea de generare a energiei electrice de pe piața internă va crește, oricum vom avea încă deficit de energie în orele de vârf de consum între orele 17:00 și 23:00.

De aceea este FOARTE IMPORTANT SĂ ECONOMISIM în această perioadă prin toate metodele posibile până se vor găsi surse suplimentare de livrare.

Important e să știm că nu suntem singuri. Uniunea Europeană a inițiat un Mecanism de Protecție Civilă pentru Ucraina și Republica Moldova. În această perioadă este critic ca să facem toate eforturile pentru a rămâne de partea lumii libere.

După ce trecem cu brio de această perioadă, inclusiv cu rezistența armatei ucrainene care ține eroic frontul departe de noi, Rusia nu va mai avea pârghii economice de a-și bate joc de noi așa cum a făcut-o din 2006 încoace – embargoul la vinuri (2006, 2013), embargoul la fructe și legume (2014), instituirea arbitrară și unilaterală de taxe vamale (2014) sau persecutarea migranților moldoveni în Rusia.

Va apărea în sfârșit oportunitatea de a ne dezvolta fără a sta mereu cu frica în sân că „fratele mai mare” vrea să ne mai umilească cumva.

PS: În acest an de Ziua Vinului am mers la Chateau Cojușna, o vinărie cochetă și frumoasă cu o colecție impresionantă de vinuri, care la moment exportă în mai multe țări ale lumii. Deși până în 2006 exporta doar în Rusia, acum vinăria nu exportă nici o sticlă de vin pe piața rusă, chiar dacă periodic în ultimii ani a existat interes de la unii imperatori de acolo. Am înțeles și de ce. Când a venit embargoul, compania avea stocuri de 12 milioane de sticle de vin în Rusia, care i-au fost pur și simplu distruse.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO