Cea mai mare amenințare pentru Putin: Ea nu vine din Statele Unite

24 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele rus Vladimir Putin s-a confruntat cu o pierdere umilitoare de teritoriu și de trupe în războiul său împotriva Ucrainei.

Șeful Serviciilor Secrete ucrainene Andrii Cherniak a susținut că este posibil ca o revoltă populară să apară la Moscova, care ar putea declanșa pierderea puterii de către liderul de la Kremlin.

”Când strada se ridică, atunci reprezentanții de „top” ai guvernării se vor alătura revoltei”, a declarat el pentru RBK-Ucraina. El crede că ”personalitățile apropiate lui Putin își așteaptă timpul până când furia din rândul populației va atinge o masă critică”, potrivit Newsweek.

Dar experții sunt plini de scenarii la adresa lui Putin. Un economist de origine rusă de la Universitatea Chicago, Konstantin Sonin, a declarat că ”ultima schimbare seismică a puterii de la Moscova — prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 — nu a fost doborâtă de nimic clandestin, de niciun fel de organizație”.

Colapsul URSS-ului ”s-a produs într-un anumit fel. În momentul în care a avut loc un puci militar și oamenii au ieșit în stradă împotriva armatei, împotriva tancurilor la Moscova, s-a prăbușit ca și cum n-ar fi existat niciodată”, a adăugat Sonin.

„Eu sper că ar putea exista o revoluție în care nu va exista niciun partid revoluționar – sau avangardă care să aducă arme și să pregătească trupe în mod clandestin –, ci doar că se va prăbuși de la sine.

Se pare că Putin doar participă la crearea acestui colaps”, a spus economistul rus de la Universitatea din Chicago, Statele Unite.

Centrele de recrutare militară incendiate din Rusia au fost printre primele semne tangibile de nemulțumire față de invazia Ucrainei. Acest lucru a fost văzut și în protestele la nivel național ca răspuns la mobilizarea parțială a rezerviștilor militari de către Putin luna trecută.

„Cea mai mare amenințare pentru Putin în acest moment este o înfrângere militară în Ucraina. Dar, evident, cei care ar face asta într-un final ar face de fapt schimbarea.

Evident, asta se întâmplă în Rusia”, a spus Ilya Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat din Rusia, între 2007 și 2016, aflat în exil, la Kiev și singurul parlamentar care a votat împotriva anexării Crimeii la Rusia.

O revoluție de succes, în viziunea lui Ponomarev, trebuie susținută „de anumite părți ale elitelor. De aceea cred că ar fi o mișcare bidirecțională. Trebuie să lucrăm la ambele pentru a facilita schimbarea regimului în Rusia”.

El a spus că oponenții lui Putin lucrează la diferite strategii. Mișcarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, este acum „incapabil” de acțiune, dar va juca „un rol foarte important după schimbare”.

Oligarhul exilat Mihail Hodorkovski lucrează la divizarea membrilor elitei, în timp ce Ponomarev însuși lucrează la activități revoluționare de bază. Așadar, amenințarea pentru Putin vine mai degrabă din interiorul Rusiei, decât de undeva din Statele Unite, susțin experții.

 

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În august, mercenarul făcea spectacol cu ​​„craniul Azov” în mână, decretând: acesta este sfârşitul tuturor ucrainenilor.

Anul trecut, Manguşev apăruse în mână, pe scenă, cu craniul unui ucrainean (detalii, AICI). Soţia lui acuză acum Moscova pe canalele de Telegram fidele literei „Z”.

Manguşev, căpitanul unui batalion rus poreclit Bereg, a fost rănit ieri seară cu o împuşcătură în cap şi transportat la spitalul din oraşul Stahanov „în stare gravă, dar stabilă”.

Prietenul şi colegul său, Boris Rozhin, a postat fotografii cu Manguşev întins pe un pat de spital, cu capul bandajat şi plin de sânge, pe canalul său Telegram.

Soţia reclamă o tentativă de crimă
Potrivit medicilor, bărbatul a fost împuşcat la o distanţă scurtă. Rozkin a spus că Manguşev a fost rănit la un punct de control din Stahanov, dar nu a oferit alte detalii. În prezent, autorităţile ruse din zonă nu au confirmat incidentul.

„Am scris Ministerului Apărării şi FSB-ului, nimeni nu investighează şi nimeni nu încearcă să-l salveze. Judecând după natura rănii, este o tentativă de crimă. Sau chiar o execuţie”, reclamă femeia.

Dinspre Kremlin au apărut zvonuri că Putin şi FSB-ul s-au săturat de şeful grupării Wagner şi îi dă diferite „semnale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău