Comercianții moldoveni vând mai ușor și mai puțin costisitor în UE

02 Nov. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 10:45 // Actual //  MD Bani

De la 1 noiembrie 2022, Uniunea Europeană şi Republica Moldova îşi recunosc reciproc statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), facilitând astfel schimburile comerciale între cele două teritorii.

Astfel, Republica Moldova se alătură unui grup important de ţări cu care UE a încheiat un astfel de acord de recunoaştere mutuală în domeniul AEO, cum ar fi: SUA, China, Japonia, UK sau Elveţia. De notat că UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 52,2% din comerţul său total. Exporturile UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde euro în 2021.

Prin deţinerea unei autorizaţii AEO, atât operatorii economici din Uniunea Europeană, cât şi cei din Republica Moldova care efectuează operaţiuni de vamale de import-export între aceste teritorii, vor beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: prioritate la controlul vamal şi la vămuirea mărfurilor sau un număr mai redus al controalelor, dat fiind că autorităţile vamale vor considera operatorul economic autorizat AEO drept un partener de încredere, arată o analiză a PwC România, publicată de Ziarul Financiar.

Toate acestea se traduc în reducere de costuri şi timp în activitatea comercială a operatorilor economici implicaţi în schimburi comerciale de mărfuri între cele două teritorii, facilităţi atractive/vizate de mediul de afaceri în contextul economic dificil din ultima perioadă.

Foarte important este, însă, tipul de autorizaţie ce trebuie deţinută de operatorii economici şi anume autorizaţia pentru securitate şi siguranţă acordată în UE (AEOS), respectiv autorizarea AEO pentru securitate şi siguranţă şi autorizarea mixtă AEO Simplificări vamale/Securitate şi siguranţă acordată în Republica Moldova (AEOC/AEOS).

Această autorizaţie se obţine de la autorităţile vamale ale fiecărui stat membru UE sau ale Republicii Moldova, în funcţie de sediul social al operatorului economic.

Pentru obţinerea autorizaţiei, operatorii economici trebuie să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi: absenţa unei încălcări grave sau a unor încălcări repetate în domeniul vamal/fiscal, nivel ridicat de control al operaţiunilor şi fluxului mărfurilor printr-o serie de proceduri stabilite la nivel de companie, solvabilitate/bonitate financiară şi dovedirea implementării unor standarde de securitate şi siguranţă adecvate.

Astfel, operatorilor economici din UE (inclusiv România), cât şi din Republica Moldova care sunt implicaţi în activităţi comerciale cu mărfuri între aceste teritorii sunt îndemnați să se prevaleze de această oportunitate şi să beneficieze de toate avantajele aduse de acest acord de recunoaştere mutuală încheiat între UE şi Moldova.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ