Nevasta premierului UK încasează milioane de lire sterline de la o firmă care a rămas la Moscova

05 Nov. 2022, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 19:51 // Actual //  bani.md

Compania indiană de servicii IT Infosys de la care soția prim-ministrului britanic colectează dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline încă operează de la Moscova, la opt luni după ce a anunțat că se retrage.

Compania are un birou cu personal și plătește subcontractori din capitala Rusiei pentru a presta servicii IT pentru un client global, deși un purtător de cuvânt a spus că intenționează să pună capăt acestui aranjament, transmite The Guardian.

Soția premierului Rishi Sunak, Akshata Murty, este fiica fondatorului Infosys, Narayana Murthy. Ea deține o participație de 0,91% în această companie, în valoare de 690 de milioane de lire sterline, care o răsplătește cu dividende anuale de mai multe milioane de lire sterline.

La începutul acestui an, soţia premierului UK a acceptat să plătească impozit pe dividendele ei de la Infosys atât în ​​Marea Britanie, cât și în India.

Vineri seara, o sursă apropiată de Akshata Murty a spus că investiția a fost o moștenire de la tatăl ei și că ea nu a avut niciun rol operațional în companie.

Infosys a anunțat în martie că se retrage din Rusia, după acuzațiile unui politician ucrainean că familia actualului premier britanic (care atunci era ministru de Finanţe) câștigă „bani pătaţi de sânge” de la Moscova.

În aprilie, surse din companie spuneau că au de gând să-și închidă biroul „urgent”.

La șapte luni de la acea declarație de intenție, biroul Infosys din Moscova păstrează o placă a companiei pe un perete exterior, iar surse au confirmat pentru The Guardian că personalul administrativ a continuat să lucreze acolo.

Personalul rămas a fost însărcinat să mute echipamentul IT înainte de o relocare în India.

Un purtător de cuvânt a spus că angajații care se ocupă cu clienții au plecat în ultimele săptămâni. Dar Infosys plăteşte doi subcontractori din Moscova pentru a face operaţiuni în numele său pentru un client, ridicând noi semne de întrebare cu privire la viteza cu care compania are de gând să se retragă de tot.

Un lider din partidul de opoziţie de la Londra, laburista Angela Rayner, susţine că premierul Sunak „nu a reușit să-și pună ordine în propria casă”:

„Este cu totul scandalos că, la atâtea luni după ce Infosys a declarat că se va retrage de urgență din Rusia, familia Sunak ar putea beneficia material de operațiunile de la Moscova. Discursul dur al premierului despre sancțiunile împotriva lui Putin este compromis de conflictele sale private de interese.

Când era ministru de Finanţe, Rishi Sunak a ordonat companiilor din Marea Britanie să reconsidere orice investiții care i-ar sprijini în vreun fel pe Putin și regimul său, dar el nu a reușit să-și pună complet în ordine propria casă.”

Cele mai multe dintre principalele firme globale de IT și consultanță, cum ar fi Oracle, PwC, McKinsey, Accenture și KPMG, și-au închis operațiunile în Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din 24 februarie.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU