Rușii scoși din sărite de HIMARS! Tacticile de contra-baterie ale armatei ucrainene, foarte eficiente

07 Nov. 2022, 07:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 07:03 // Actual //  bani.md

Performanța militară a Ucrainei în utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizate de SUA rămâne de neegalat.

Lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, cunoscute și sub numele de HIMARS, s-au dovedit esențiale pentru efortul de război continuu al Ucrainei împotriva Rusiei. Ucraina a folosit rachetele cu a rază de acțiune de până la 70 de kilometri pentru a lovi în mod eficient pozițiile rusești și a pleca înainte ca inamicul să poată riposta.

Rusia nu a reușit să distrugă nici un singur lansator HIMARS de când Ucraina a început să le folosească în iunie, a declarat un oficial al Departamentului Apărării pentru Politico.
Niciun sistem de arme nu a avut un impact atât de mare asupra luptei din Ucraina ca HIMARS.

Un pachet de asistență de securitate de 1,1 miliarde de dolari anunțat în septembrie a dublat numărul de HIMARS pe câmpul de luptă al Ucrainei, adăugând încă 18 sisteme, precum și muniția asociată.

Incapacitatea Moscovei de a reduce aprovizionarea Ucrainei cu HIMARS este o sursă probabilă de frustrare în rândul rușilor, dar un expert în război terestre a declarat pentru Insider luna trecută că eșecul Rusiei este probabil un rezultat al incompetenței militare și al infrastructurii depășite.

Un expert militar a declarat pentru Insider în iulie că HIMARS este o armă „perfectă” pentru Ucraina, deoarece exploatează planificarea slabă de război a Rusiei. William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice a numit armele „sistemul potrivit la momentul potrivit”.

În ciuda puterii HIMARS, Ucraina are încă nevoie de mai multă artilerie pentru lupta care urmează, a declarat același oficial al apărării pentru Politico. Ucraina trage între 4.000 și 7.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi, comparativ cu cele 20.000 ale Rusiei, a informat publicația.

Ucraina se luptă pentru a elibera regiunile Harkov și Herson, dar cu iarna pe drum, va fi necesară o infrastructură actualizată. Pentagonul a anunțat vineri că va plăti Republicii Cehe pentru modernizarea a 45 de tancuri T-72 din era sovietică.

Actualizările fac parte dintr-un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pe care administrația Biden l-a anunțat săptămâna aceasta, care include și rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK din Kiev, 250 de vehicule blindate și 1.100 de drone Phoenix Ghost.

Tacticile de contra-baterie ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt foarte eficiente, iar artileriștii ucraineni sunt greu de detectat și de distrus, a spus Andrii Baevski un membru al parlamentului așa-zisei Republici Populare Donețk, controlată de Rusia, citat de TASS.

„În timpul conflictului din Donbass, forțele armate ale Ucrainei au schimbat tactica luptei de contrabaterie pentru a lupta cu arme unice, ceea ce complică sarcina de a le distruge pozițiile de tragere”, a spus Baevski.
Potrivit acestuia, această tactică reduce pierderile în rândul artileriştilor armatei ucrainene. Iar distrugerea artileriei rămâne pe linia de contact un obiectivul prioritar.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO