VIDEO Medici care lucrează 50 de ani nu sperau că vor avea echipamente noi. Donația UNFPA pentru maternitatea din Cahul

10 Nov. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Nov. 2022, 09:44 // Actual //  MD Bani

Gravidele, mamele și bebelușii de la sudul țării vor avea condiții mai bune și vor beneficia de servicii medicale calitative. Maternitatea din cadrul spitalului din Cahul a fost dotată cu echipament modern de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al SUA.

La maternitatea din cadrul spitalului din Cahul se nasc anual mai mult de 900 de bebeluși, dintre care peste 180 vin pe lume prin intermediul operațiilor cezariene. Fondul ONU pentru Populație, cu suportul Statelor Unite ale Americii, a dotat centrul perinatal cu echipament modern în valoare de 175.000 de dolari.

„Fondul ONU pentru Populație are deosebită plăcere să vină în sprijinul medicilor moldoveni, care dau dovadă de abnegație și perseverență, în timp de criză. Cu aceste echipamente, vor oferi servicii de calitate atât femeilor din Moldova, cât și refugiatelor din Ucraina”, afirmă dr. Saidkasim Sakhipov, UNFPA Emergency Coordinator.

Svetlana Postolachi lucrează din 1972 la spitalul din Cahul. Angajata medicală spune că nu a crezut că va ajunge să vadă echipament performant în maternitate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Este mai uşor să respectăm regulile. Septic, antiseptic. Şi femeile respectă normele igienice. Saloanele sunt dotate pentru asta. Evident, acest lucru va influenţa sănătatea femeilor”, spune lucrătoarea medicală.

Datorită noilor dotări, după naștere, femeile nu mai trebuie să treacă de pe un scaun medical pe altul. Noul mobilier poate fi transformat din fotoliu pentru naștere, în pat pentru paciente şi este mobil, iar pentru a fi examinate, nu vor mai merge din sală în sală.

„Acest efort comun a Guvernului SUA, Fondul ONU pentru Populație și Spitalul Raional Cahul, le va oferi femeilor din regiune acces mai bun la servicii medicale specializate prenatale și postnatale, precum și îngrijire pentru probleme de sănătate specifice ale femeilor și nou-născuților”, declară Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă în Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Cahul, Taraclia și Cantemir la servicii de sănătate reproductivă de calitate. Spitalul din raionul Cahul este unul din cele nouă instituții medicale dotate cu echipament destinat sănătății reproductive. Valoarea totală a utilajului oferit de UNFPA pentru întreg sistemul din Republica Moldova este de 3,6 milioane de dolari și va fi instalat timp de două luni. În total, se vor renova 22 de săli de naștere, pentru ca 15.000 de copii să vină pe lume în condiții sigure, iar bebelușii în stare gravă să poată fi salvați în săli moderne de reanimare și terapie intensivă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău