Cele două fețe ale lui Putin: Lumea interzisă rușilor de rând, dar proclamată pe glob

12 Nov. 2022, 04:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2022, 04:47 // Actual //  Lupu Eduard

Retorica lui Vladimir Putin a căpătat accente din ce în ce mai critice la adresa Occidentului, odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina, pe care el a pus-o la cale.

Președintele rus vorbește intens de crearea unei lumi multipolare și de eliminarea hegemoniei Statelor Unite pe glob, însă liderul de la Kremlin se face că uită de propria ”multipolaritate internă” din țară, care nu există.

Pavel Baev, expert al Fundației Jasmestown din Washington, Statele Unite, a subliniat atmosfera de absurd psihologic care a domnit la recenta Conferință a Clubului Valdai, cu privire la participarea și remarcile lui Vladimir Putin, potrivit Jamestown.

Pe lângă observațiile precise ale lui Baev, pare esențial să menționăm un alt aspect semnificativ – și anume o creștere bruscă a retoricii anti-occidentale a președintelui rus. Acest lucru s-a văzut adesea în discursurile sale înainte, dar odată cu începerea războiului său pe scară largă împotriva Ucrainei, retorica lui Putin a căpătat un ton din ce în ce mai critic.

Mai mult, impresia devine din ce în ce mai evidentă că președintele rus învinovățește Occidentul pentru ceea ce este în mod direct fapta lui. Astfel, atunci când a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” – adică invazia unei țări independente – Putin s-a caracterizat nu pe sine, ci Occidentul drept „agresor”.

Rușilor li se refuză dreptul la o lume multipolară

El a declarat că Rusia „nu va ocupa teritoriile ucrainene” (deși a anexat totuși patru regiuni ale Ucrainei în septembrie 2022), dar „imperiul minciunii”, pentru el, vine încă din Occident.

Când a anunțat campania de „mobilizare parțială”, Putin a declarat că Occidentul „a declanșat un război împotriva Rusiei” cu mâinile Ucrainei legate la spate în 2014, deși toți observatorii realiști își amintesc că Rusia a anexat Crimeea și și-a trimis emisarii militari să destabilizeze situația din estul Ucrainei.

Președintele rus a acuzat și Occidentul de „șantaj nuclear”, parcă ar fi uitat că el și Kremlinul folosesc de ani de zile retorica amenințărilor nucleare.

În cele din urmă, în discursul său de la Clubul Valdai, Putin a pictat o imagine a unei „lumi multipolare” democratice la care se presupune că Rusia tinde, în timp ce Statele Unite și Occidentul încearcă să-și păstreze „dictatura unipolară” asupra planetei.

Această atitudine seamănă cu o imagine ciudată, inversată, asemănătoare cu cea dintr-o oglindă distorsionată. Dar astfel de evaluări sunt ușor de verificat, luând o privire imparțială asupra situației din Rusia însăși. Poate o țară să susțină o „lume multipolară” dacă propria „multipolaritate” internă, federativă, este distrusă?

Putin încearcă să creeze împreună cu China o nouă ordine mondială, o lume multipolară, dar uită că rușilor de rând li se refuză dreptul unei lumi multipolare în propria lor țară. Moscova a transformat federalismul dintr-un model de dezvoltare internă a țării într-un instrument de expansiune externă, neo-imperială.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău