Putin, cea mai perversă manevră. Vor cădea capete de nevinovați, cel mai probabil

11 Nov. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, strateg militar, a analizat situația de pe frontul din Ucraina, menționând că retragerea trupelor ruse din regiunea Herson este o dovadă că Putin este ancorat încă în realitate și poate lua decizii responsabile.

Cu toate acestea, retragerea trupelor poate fi și o dovadă că liderul rus și-a găsit răspunzătorii pentru eșecul militar de pe front, potrivit strategului. Fuga din Herson este sfârșitul planului rus de a captura Odesa.

Putin și-a găsit răspunzătorii pentru eșecul din Ucraina

Mick Ryan a susținut că retragerea rușilor din Herson le deschide ușa ucrainenilor pentru recucerirea integrală a sudului.

„În plus, îi aduce pe ucraineni cu încă un pas mai aproape de recucerirea integrală a sudului. Capturarea Hersonului este, de asemenea, o operațiune importantă pentru o viitoare campanie de recucerire a Crimeii”, a susținut generalul.

Strategul militar a susținut că deși armata a început retragerea din regiunea Herson, numele lui Vladimir Putin nu a fost menționat în această acțiune cu un motiv. El ar fi fost totuși, cel care a aprobat retragerea trupelor.

„Nu s-ar fi întâmplat acest lucru fără aprobarea lui Putin. Este o dovadă că Putin poate înțelege realitatea și poate lua decizii raționale. Dar, în același timp, este și o probă că Putin se pregătește să-i facă pe militari țapi ispășitori pentru dezastrul din Ucraina”, este de părere strategul militar australian.

De această dată însă, Mick Ryan e de părere că retragerea rușilor va fi mai organizată, iar ei nu vor lăsa în urmă la fel de mult echipament și muniție, așa cum au făcut-o în Harkov.

Rușii se retrag din Herson

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a ordonat miercuri retragerea trupelor din Herson, în stânga Niprului. Această acțiune este considerată o nouă înfrângere asupra Rusiei. „Procedați la retragerea trupelor” a spus Serghei Șoigu la o televiziune de stat, făcând referire la trupele de pe frontul ucrainean din regiunea Herson. Anunțul său a fost făcut în urma unei propuneri în acest sens a comandantului operaţiunilor ruse în Ucraina, generalul Serghiei Surovikin.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău