Ştirea momentului în presa internaţională. Vine tsunamiul pe piaţa crypto: FTX, intră în insolvenţă

11 Nov. 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 18:01 // Actual //  Lupu Eduard

Platforma de tranzacţionare crypto FTX intră în insolvenţă, în timp ce Sam Bankman-Fried demisionează din poziţia de CEO, însă saga continuă, în contextul în care prăbuşirea neaşteptată a uneia dintre cele mai mari platforme la nivel global a atras atenţia autorităţilor din SUA, Europa şi Canada, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Bankman-Fried a fost înlocuit la conducerea companiei de John J. Ray, însă va rămâne alături de companie pentru a ajuta în perioada următoare.

Alte aproximativ 130 de companii afiliate FTX fac parte din cererea de intrare în insolvenţă, inclusiv firma de tranzacţionare Alameda Research, de la care a plecat întreaga criză de lichiditate.

Saga FTX va continua, întrucât autorităţile din mai multe părţi ale lumii au fost luate prin surprindere de modul în care s-a prăbuşit în doar câteva zile o platformă de tranzacţionare evaluată în 2022 la 32 de miliarde de dolari. Autorităţile din SUA şi Europa se uită spre această situaţie, iar autorităţile din Canada au anunţat miercuri că vor lansa o investigaţie, potrivit CoinDesk.

Preţul BTC (Bitcoin) se situează la circa 16.800 de dolari, în scădere cu 4% în ultimele 24 de ore, conform datelor colectate de pe platforma CoinMarketCap. În acelaşi timp, ETH (Ethereum) se situa la 1.250 de dolari, în scădere cu 4,4%.

Ce s-a întâmplat marţi

Piaţa crypto reacţiona negativ marţi seară la anunţul neaşteptat cu privire la o potenţială tranzacţie prin care Binance, cea mai mare platformă de exchange din lume, intenţiona să preia FTX, unul dintre cei mai mari competitori ai săi.

Capitalizarea capitalizarea întregii pieţe crypto scădea la acel moment cu 12% pe ultimele 24 de ore şi se situa la 907 miliarde de dolari.

Investitorii au început să întrevadă o criză de lichiditate în cazul exchange-ului FTX şi al companiei-soră Alameda Research, după ce CoinDesk a relatat săptămâna trecută pe acest subiect. Compania de exchange FTX a obţinut în 2022 o evaluare de 32 de miliarde de dolari.

Piaţa crypto a reacţionat la acel moment, iar Bitcoin (BTC) scădea cu aproape 12%, în timp ce Ethereum (ETH) a scăzut cu peste 17%, în ceea ce s-a conturat drept un declin general la nivelul pieţei.

„În această după-amiază FTX ne-a cerut ajutorul. Este vorba despre o criză semnificativă de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o scrisoare de intenţie pentru a prelua integral FTX.com şi pentru a ajuta la depăşirea crizei de lichiditate. Vom derula procesul de due diligence în următoarele zile”, scria Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, într-o postare pe Twitter.

La acest moment problema părea să fie plecat de la faptul că firma de trading Alameda Research avea un portofoliu prea puţin lichid, format în mare parte din deţineri masive pe criptomoneda FTT, care este moneda nativă a din exchange-ul FTX, ambele companii fiind deţinute de Sam Bankman-Fried.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău