Ştirea momentului în presa internaţională. Vine tsunamiul pe piaţa crypto: FTX, intră în insolvenţă

11 Nov. 2022, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2022, 18:01 // Actual //  bani.md

Platforma de tranzacţionare crypto FTX intră în insolvenţă, în timp ce Sam Bankman-Fried demisionează din poziţia de CEO, însă saga continuă, în contextul în care prăbuşirea neaşteptată a uneia dintre cele mai mari platforme la nivel global a atras atenţia autorităţilor din SUA, Europa şi Canada, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Bankman-Fried a fost înlocuit la conducerea companiei de John J. Ray, însă va rămâne alături de companie pentru a ajuta în perioada următoare.

Alte aproximativ 130 de companii afiliate FTX fac parte din cererea de intrare în insolvenţă, inclusiv firma de tranzacţionare Alameda Research, de la care a plecat întreaga criză de lichiditate.

Saga FTX va continua, întrucât autorităţile din mai multe părţi ale lumii au fost luate prin surprindere de modul în care s-a prăbuşit în doar câteva zile o platformă de tranzacţionare evaluată în 2022 la 32 de miliarde de dolari. Autorităţile din SUA şi Europa se uită spre această situaţie, iar autorităţile din Canada au anunţat miercuri că vor lansa o investigaţie, potrivit CoinDesk.

Preţul BTC (Bitcoin) se situează la circa 16.800 de dolari, în scădere cu 4% în ultimele 24 de ore, conform datelor colectate de pe platforma CoinMarketCap. În acelaşi timp, ETH (Ethereum) se situa la 1.250 de dolari, în scădere cu 4,4%.

Ce s-a întâmplat marţi

Piaţa crypto reacţiona negativ marţi seară la anunţul neaşteptat cu privire la o potenţială tranzacţie prin care Binance, cea mai mare platformă de exchange din lume, intenţiona să preia FTX, unul dintre cei mai mari competitori ai săi.

Capitalizarea capitalizarea întregii pieţe crypto scădea la acel moment cu 12% pe ultimele 24 de ore şi se situa la 907 miliarde de dolari.

Investitorii au început să întrevadă o criză de lichiditate în cazul exchange-ului FTX şi al companiei-soră Alameda Research, după ce CoinDesk a relatat săptămâna trecută pe acest subiect. Compania de exchange FTX a obţinut în 2022 o evaluare de 32 de miliarde de dolari.

Piaţa crypto a reacţionat la acel moment, iar Bitcoin (BTC) scădea cu aproape 12%, în timp ce Ethereum (ETH) a scăzut cu peste 17%, în ceea ce s-a conturat drept un declin general la nivelul pieţei.

„În această după-amiază FTX ne-a cerut ajutorul. Este vorba despre o criză semnificativă de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o scrisoare de intenţie pentru a prelua integral FTX.com şi pentru a ajuta la depăşirea crizei de lichiditate. Vom derula procesul de due diligence în următoarele zile”, scria Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, într-o postare pe Twitter.

La acest moment problema părea să fie plecat de la faptul că firma de trading Alameda Research avea un portofoliu prea puţin lichid, format în mare parte din deţineri masive pe criptomoneda FTT, care este moneda nativă a din exchange-ul FTX, ambele companii fiind deţinute de Sam Bankman-Fried.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO