Mozambicul a început să exporte gaz natural lichefiat spre Europa

14 Nov. 2022, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Nov. 2022, 09:48 // Actual //  MD Bani

Mozambicul, o ţară din sud-estul Africii, a demarat duminică exporturile de gaze naturale lichefiate, care ar putea ajuta Europa să facă faţă crizei energetice provocate de diminuarea livrărilor de gaze ruseşti, transmite Bloomberg.

„Este o mare onoare să anunţ debutul primelor exporturi de gaze naturale lichefiate. Nava „British Sponsor” a părăsit apele Mozambicului cu destinaţia Europa”, a anunţat preşedintele Filipe Nyusi într-un mesaj video.

Este vorba despre primul export realizat în cadrul unui contract pe termen lung încheiat cu grupul petrolier britanic BP, care acoperă întreaga cantitate de gaze lichefiate produsă în Mozambic.

Acest prim cargo a fost încărcat cu gaze lichefiate produse la facilitatea plutitoare Coral Sul, gestionată de grupul petrolier italian Eni, care are o capacitate de producţie de 3,4 milioane de tone pe an, adică echivalentul unei treimi din importurile totale de gaze lichefiate ale Marii Britanii în anul 2021.

Directorul general de la Eni, Claudio Descalzi, a salutat ceea ce a numit un „progres semnificativ” în strategia companiei de a face din gazele lichefiate o sursă „care poate contribui în mod semnificativ la securitatea energetică a Europei, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare”.

Mozambicul, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, îşi pune mari speranţa în vastele sale zăcăminte de gaze naturale, cele mai mari identificate vreodată la sud de Sahara, care au fost descoperite în 2010 în nordul provinciei Cabo Delgado. După ce vor putea fi exploatate aceste zăcăminte ar putea face din Mozambic unul dintre primii zece mai exportatori de gaze lichefiate din lume.

Însă provincia Cabo Delgado, cu populaţie majoritar musulmană, este afectată de atacurile militanţilor islamişti afiliaţi grupării Statul Islamic, care au făcut aproape 4.000 de victime începând din luna octombrie 2017, potrivit ONG-ului Acled care colectează date din zonele de conflict. Un atac de amploare în anul 2021 în oraşul Palma, amplasat în zona de coastă, a determinat grupul francez TotalEnergies să îşi suspende un proiecte de gaze cu o valoare de 16,5 miliarde de euro. Un alt proiect al gigantului american ExxonMobil este de asemenea suspendat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău