VIDEO Împreună pentru copii! Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului marchează 25 de ani de activitate

17 Nov. 2022, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2022, 16:38 // Actual //  MD Bani

Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului municipal Chișinău marchează 25 de ani de activitate. Cu prilejul acestei aniversări, în incinta Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” se desfășoară evenimentul cu genericul „Împreună pentru copii!”, care găzduiește peste 400 de invitați.

Printre invitați se numără angajați ai Direcției, foști lucrători care au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea sistemului de protecție a copilului, parteneri care oferă suport continuu și își aduc aportul la dezvoltarea și consolidarea serviciilor sociale de calitate, pretori de sector, dar și reprezentanți ai subdiviziunilor structurale ale autorităților administrației publice municipale.

„Pentru o structură municipală, 25 de ani de activitate înseamnă foarte mult. Fiecare zi, fiecare minut, fiecare secundă e mult, când trebuie să interveni și salva vieți atunci când este cazul. Menirea DGPDC este de a veni și de a-i de proteja pe cei care au cea mai mare nevoie de noi, maturii – copiii. Acei care sunt plăpânzi, neajutorați și mâna grijulie a angajatului unei structuri municipale îi dă speranță, îi dă încredere și îl ferește de toate riscurile. Iată de ce primăria Municipiului Chișinău, DGPDC, are scopul major și de a proteja și ocroti copiii și familiile acestora, atunci când au nevoie”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici.

Cu diplome pentru activitate prodigioasă în domeniul protecției copilului s-au ales mai mulți angajați și foști angajați, printre care se numără Svetlana Chifa, Lidia Ștefăneț, Elena Mazur, Angela Ganea, Rodica Molaru-Chilimar, Olga Zaharia, Tamara Blanari, Ala Dubineanschi, Vera Gușakova, Nina Dodon și Marina Jechiu.

„Mulțumim municipalității și Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului pentru munca depusă în fiecare zi pentru copii, în special, pentru copii refugiați. Știm și suntem conștienți că ajutorul copiilor refugiați necesită un surplus de muncă. De aceea, vă mulțumim pentru munca dumneavoastră în interesul superior al copiilor”, a menționat Katrin Lampe, ofițer pe protecția copilului la Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR)

Direcția Municipală pentru Ocrotirea Copilului, Reintegrare şi Sprijin Familial a fost fondată în anul 1997, prin Decizia Consiliului municipal Chișinău din 26 iulie. În 2004, instituția a fost reorganizată în Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, iar în 2020, a devenit Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Misiunea Direcției constă în monitorizarea respectării drepturilor copilului în municipiul Chișinău și protecția copiilor aflați în situație de risc, a copiilor victime sau potențiale victime a violenței, neglijării, abuzurilor, exploatării și traficului de ființe umane, precum și asistența familiilor cu copii pentru prevenirea intrării lor în dificultate, dar și pentru depășirea situațiilor de risc cu care se confruntă acestea.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO