Energocom va contracta un credit de tip revolving, în echivalentul a 25 000 000 de euro, pe un termen ce nu va depăși 12 luni. O decizie în acest sens a adoptat, astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale.
Ne așteaptă noi scumpiri a energiei electrice. Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, în cazul existenței unor factori obiectivi care generează necesitatea majorării/micșorării venitului reglementat al furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune cu mai mult cu 1%, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va ajusta prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice în regim de urgență.
Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan. Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpărără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.
În ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, la începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, volum pe care l-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.
În prezent, Republica Moldova are stocate în depozitele din Ucraina și România 157 mil. metri cubi de gaz. Volum care e suficient pentru 1,5 luni.