30% din teritoriul Ucrainei este minat. Peste 8.000 de kilometri pătrați din regiunile eliberate, supuse deminării

18 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean a fost minat. Din punct de vedere al dimensiunii, reprezintă de două ori suprafața Austriei.

Între timp, în părțile eliberate ale regiunilor Mikolaiv și Herson, au loc proceduri de deminare a teritoriului, acestea desfăşurându-se pe o suprafaţă de 1,5 mii, respectiv, 7 mii de kilometri pătrați. Potrivit șefului Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Serhiy Kruk, care a vorbit în direct la telemaratonul din întreaga Ucraină, relatează Ukrinform.

„Dimensiunea exploatării miniere în întreaga Ucraină este de zece ori mai mare decât cea din perioada de dinainte de război”, a declarat Kruk.

Potrivit acestuia, în zonele eliberate din regiunile Kherson și Mykolaiv, se desfășoară activități active de deminare. Peste 8.000 de kilometri pătrați sunt supuși deminării. Dintre aceștia, aproximativ 7.000 km pătrați se află în regiunea Kherson și până la 1.500 km pătrați – în regiunea Mykolaiv.

Serviciile de urgență desfășurate în regiunile Herson și Mykolaiv

„Pe teritoriile eliberate din regiunile specificate, în cooperare cu administrațiile militaro-civile, funcționează un număr semnificativ de echipe de geniști ale Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență. Sunt îndeplinite toate sarcinile atribuite, dintre care principala este lansarea sistemelor de susținere a vieții și acordarea de asistență cetățenilor. Funcționează unitățile de pompieri și de salvare, pe baza cărora se înființează centre umanitare , de unde sunt distribuite ajutoarele care ajung în regiunea Kherson”, a subliniat Kruk.

Un număr semnificativ de experți ai serviciilor de urgență din regiunile vestice au fost desfășurați în regiunile Kherson și Mykolaiv. Unitățile de inginerie și de salvare de urgență lucrează pentru a inspecta drumurile, interacționează cu inginerii de energie, dezasamblează și inspectează obiectele care sunt puse în funcțiune.

„Sper că, în zilele următoare, alimentarea cu energie electrică va fi restabilită în teritoriile dezocupate, iar sistemele de susținere a vieții vor începe să funcționeze. Va fi nevoie de câteva luni pentru ca organele care lucrează acolo să restabilească o viață cu drepturi depline pe teritoriul regiunii Kherson”, a informat Kruk.

După cum a relatat Ukrinform, pe 17 noiembrie, în regiunea Mykolaiv, în timpul operațiunilor de deminare a teritoriilor eliberate, un savant a explodat pe un dispozitiv exploziv improvizat.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU