Hackathon pentru Incluziune și Accesibilitate în Moldova. Vino să creăm soluții inovative pe 2 — 4 decembrie

25 Nov. 2022, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Nov. 2022, 12:32 // Actual //  Lupu Eduard

Dreamups în colaborare cu Orange Systems, hub-ul IT al Orange Moldova, și Huawei Moldova provoacă talentele din IT, inginerie, design, marketing și toți pasionații de inovație să creeze soluții pentru a ajuta la o integrare mai bună a persoanelor cu dizabilități în viața de zi cu zi. În perioada 2 – 4 decembrie, participantele și participanții vor adresa problemele cu care se confruntă oamenii ce trăiesc cu o dizabilitate. Vino să adaptezi, reinventezi și programezi viitorul împreună cu noi.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2019, în Moldova erau circa 177.000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din populația țării. Dintre acestea, 10.700 de persoane sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Numărul femeilor cu dizabilități a fost mai mare decât cel al bărbaților și a constituit 51,7%, iar doar 26% dintre moldoveni acceptă includerea în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale.

Aceste persoane care au o dizabilitate continuă să fie discriminate, iar drepturile lor la educație, muncă, servicii de sănătate, justiție etc. sunt neglijate. De multe ori oamenii le evită, fie pentru că nu știu ce atitudine să arate, ori pentru că au niște prejudecăți față de aceste persoane.
Acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups, la inițiativa Orange Systems și în parteneriat cu Huawei Moldova lansează un hackathon ce va genera crearea oportunităților egale pentru persoanele ce trăiesc cu o dizabilitate.

Hackathonul: Incluziune și Accesibilitate este un spațiu de 48 de ore de catalizare a inovației. Se vor reuni talente din Moldova, cei pasionați de inovație și tehnologie, experți în domeniul dizabilității, design, inginerie și marketing, etc. pentru a crea oportunități egale persoanelor ce trăiesc cu o dizabilitate.

Echipele înscrise în acest hackathon vor aborda provocările din societate și vor crea resurse utile tehnologice care vor ajuta în direcții precum:

  • Angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii;
  • Lipsa accesului la informație și la servicii medicale online;
  • Acces limitat la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire.

Cine poate participa?

În acest hackathon participanții se pot înregistra atât cu echipă proprie, cât și singuri. În cadrul primei zile cei înscriși vor beneficia de un training unde vor fi explicate provocările cu care se întâlnesc persoanele cu dizabilități, ulterior, vor genera idei pentru problemele adresate și vor fi create grupurile de lucru.

După validarea ideii, participanții vor crea un prototip al soluției generate. Într-un final, echipele vor prezenta rezultatul muncii de trei zile în cadrul evenimentului Demo Day.

Cele mai bune idei generate vor fi premiate de către Orange Systems și Huawei Moldova:

Locul I – 30.000 lei
Locul II – 20.000 lei
Locul III – 10.000 lei

Participarea este gratuită, însă e necesară înscrierea în baza formularului de înregistrare: https://bit.ly/Hackathon_Incluziune_Accesibilitate

Agenda:
Vineri, 2 decembrie

17:00 – 17:30 Lansarea evenimentului

17:30 – 18:30 Provocările ce le întâlnesc persoanele cu dizabilități

18:45 – 19:30 Training: Ideare

19:30 – 21:30 Formarea echipelor

Sâmbătă, 3 decembrie

10:00 – 18:00 Mentorat

11:00 – 12:00 Training: Identificarea clienților

17:00 – 18:00 Training: Pitching

Duminică, 4 decembrie

10:00 – 14:00 Mentorat

17:00 – 18:30 Demo Day

Locația – Orange kITchen, str. Calea Ieșilor 8, Chișinău.

Orange Systems susține în calitate de Partener General Hackathonul: Incluziune și Accesibilitate. Acest eveniment este organizat de acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups și este susținut de Huawei Moldova. Partenerii de comunitate – Keystone Moldova, Asociația „Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova” (AOPD) și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Partener media – Simpals.

 

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău