VIDEO Micuții din nordul țării au câștigat șansa la o viață mai bună: Donația UNFPA pentru maternitatea din Edineț

26 Nov. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2022, 11:25 // Actual //  bani.md

Sute de bebeluși din nordul țării se vor naște în condiții mai bune. Maternitatea din Edineț a fost dotată cu echipament de ultimă generație, oferit de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului SUA.

Anual, în centrul perinatal din Edineț vin pe lume circa 1 200 de copii. Grație noului echipament în valoare de 135,000 de dolari, nou născuții vor avea șanse mai mari de a crește și a se dezvolta sănătos.

„Echipamentul are o importanță vitală. Femeile continuă să nască în orice condiții, în pofida tuturor crizelor. Suntem foarte bucuroși să susținem guvernul în modernizarea maternității și perfecționarea tuturor facilităților. Asta înseamnă săli suplimentare de naștere și de operație, care vor salva viețile nou-născuților și ale mamelor lor”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Dr. Nigina Abaszada.

Spitalul din Edineț deservește în jur de 280 mii de cetățeni. Din cauza valului de refugiați ucraineni, a crescut și numărul viitoarelor mămici care nasc în maternitatea instituției.

„Considerăm că este foarte important să ajutăm populația de aici, dar și pe refugiații ucraineni. Este prioritar ca nou-născuții să aibă chiar din prima zi oportunitatea de a avea o viață mai bună și să supraviețuiască. Asta facem noi aici”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Instituția a fost dotată cu mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, dar și mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă.

„Ne dorim să se nască mai mulți copii în condiții sigure, cu asistență medicală calitativă. Sunt sigură că, lucrând împreună, Guvernul central, autoritățile locale împreună cu prietenii și partenerii noștri de dezvoltare, vom putea avea cât mai multe astfel de proiecte, care să îmbunătățească viața oamenilor. În acest caz, viața mămicilor din Edineț”, conchide prim-ministra Natalia Gavrilița.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Edineț, Briceni, Dondușeni și Ocnița la serviciile de sănătate reproductivă de calitate.

Maternitatea din raionul Edineț este una dintre cele nouă instituții medicale din țară, dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive, în valoare de 3,6 milioane de dolari.

Până la finele anului, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere. Astfel, circa 15 mii de copii se vor naște în condiții mai sigure.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău