China scoate armele împotriva Americii în războiul tehnologic: Beijingul a apelat la giganţii tech Alibaba şi Tencent

01 Dec. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Dec. 2022, 06:00 // Actual //  bani.md

China a apelat la giganţii tehnologici Alibaba şi Tencent pentru a-şi sprijini eforturile de proiectare a cipurilor semiconductoare, în timp ce Beijingul se pregăteşte pentru noi sancţiuni conduse de SUA, menite să suprime puterea tech a Chinei, a raportat Financial Times.

Guvernul chinez a înfiinţat un consorţiu de companii şi institute de cercetare, din care face parte inclusiv Academia Chineză de Ştiinţe, pentru a crea o nouă proprietate intelectuală pentru cipuri. Beijingul doreşte să îşi reducă dependenţa de Arm, deţinută de SoftBank, a cărei tehnologie stă la baza majorităţii semiconductoarelor din întreaga lume.

Grupul foloseşte Risc-V – pronunţat „Risc-five” – o tehnologie de proiectare a cipurilor cu sursă deschisă creată în 2010 de Universitatea din California, Berkeley. Risc-V a apărut în ultimii ani ca un concurent pentru Arm.

Codul open-source poate fi produs, accesat, utilizat şi îmbunătăţit de oricine.

Interesul Beijingului pentru Risc-V a crescut pe măsură ce Washingtonul a sporit presiunea asupra sectorului tehnologic chinezesc prin limitarea accesului la componente şi utilaje de ultimă generaţie pentru cipuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor, inclusiv asupra Olandei şi Japoniei, pentru a elimina companiile chineze de tehnologie din lanţurile lor de aprovizionare, aşa cum a făcut cu Huawei în 2019. Acest lucru a determinat China să se pregătească pentru perturbarea în continuare a lanţului de aprovizionare cu semiconductori.

Arm, care are sediul central în Regatul Unit, dar care are operaţiuni semnificative în SUA, este considerată vulnerabilă la orice intensificare a sancţiunilor americane care vizează Beijingul, deoarece firma îşi furnizează proiectele către companiile chineze de tehnologie.

Un oficial chinez a declarat că efortul condus de guvern de a pune în comun resursele pentru proiectarea de cipuri bazate pe Risc-V ar pune China pe „drumul cel bun”. Oficialul a adăugat că natura fragmentată a dezvoltării Risc-V – sute de companii diferite folosesc arhitectura software open-source a acestuia – a încetinit înlocuirea modelelor Arm.
„În condiţiile intensificării controalelor la export din SUA, trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat oficialul.
Consorţiul susţinut de guvern – cunoscut sub numele de Beijing Open Source Chip Research Institute – a dezvoltat „Xiangshan”, un cip de procesare a calculatoarelor Risc-V de înaltă performanţă, menit să egaleze IP-ul Arm şi să stimuleze dezvoltarea unei pieţe chineze de proiectare de cipuri.

Ideea din spatele Risc-V a fost inspirată de alte proiecte software care au revoluţionat lumea digitală.

Înainte de impulsul Beijingului de a combina resursele, giganţii tehnologici chinezi Alibaba şi ByteDance înfiinţaseră deja echipe care foloseau tehnologia Risc-V pentru a dezvolta cipuri de înaltă performanţă care alimentează algoritmi de inteligenţă artificială şi centre de date, potrivit a cinci angajaţi intervievaţi de Financial Times.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor
Această vânzare face parte dintr-un plan de tranzacționare prestabilit, adoptat de Bezos în luna martie. Sursa foto: Hepta

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a vândut peste 3,3 milioane de acțiuni ale companiei, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 736,7 milioane de dolari, potrivit unui document financiar publicat marți, scrie cnbc.com.

Această vânzare face parte dintr-un plan de tranzacționare prestabilit, adoptat de Bezos în luna martie. Conform acestui plan, el intenționează să vândă până la 25 de milioane de acțiuni Amazon până pe 29 mai 2026.

Bezos, care a renunțat la funcția de CEO al Amazon în 2021, dar a rămas președinte al consiliului de administrație, a vândut constant acțiuni în ultimii ani. Cu toate acestea, el rămâne cel mai mare acționar individual al companiei. În februarie 2024, el a adoptat un plan similar care i-a permis să vândă până la 50 de milioane de acțiuni până la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.

În trecut, miliardarul a declarat că vinde aproximativ 1 miliard de dolari anual în acțiuni Amazon pentru a finanța compania sa de explorare spațială, Blue Origin. De asemenea, a donat o parte din acțiuni fundației Day 1 Academies, care construiește o rețea de grădinițe inspirate de modelul Montessori în mai multe state americane.

Această vânzare recentă are loc la scurt timp după nunta fastuoasă a lui Bezos cu Lauren Sanchez, organizată săptămâna trecută la Veneția. Evenimentul de trei zile, presărat cu vedete internaționale, ar fi costat în jur de 50 de milioane de dolari și a stârnit nemulțumirea unor localnici.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Jeff Bezos ocupă în prezent locul al treilea în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 240 de miliarde de dolari. Este devansat de Elon Musk (363 miliarde dolari) și de Mark Zuckerberg (260 miliarde dolari).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO