Circa 100 000 de gospodării sau peste 300 mii de consumatori finali de energie electrică ar putea avea un tarif de 2,5 lei kwh! Aceasta este oferta cu care producătorii locali de energie regenerabilă din R. Moldova vin către autoritățile naționale și sunt gata să contribuie la implementarea soluțiilor propuse.
În cadrul conferinței de presă de astăzi, Vasile Apostol, din numele producătorilor de energie electrică eoliană și fotovoltaică, a venit cu o ”ofertă socială” către autorități prin care se propune ca energia electrică produsă de ei să fie dată centralizat companiei cu capital de stat SA „Energocom” la un preț de 1,5 lei.
„Dacă SA „Energocom” ar procura întreg volumul de energie produs de sursele regenerările locale la un tarif de 1,5 lei, și la acest preț să adauge un leu pentru serviciul de transport, ar putea să o vândă la un tarif de 2,5 lei familiilor cu adevărat nevoiașe. Noi generam peste 20 000 000 kWh lunar. Conform estimărilor noastre volumul acesta ar ajunge pentru circa 100 mii de gospodării. Aceasta înseamnă că circa 300 mii de oameni ar beneficia de facturi mult mai mici decât plătesc acum. Suntem gata să delegăm reprezentanții noștri în grupul de lucru format în acest sens de către CSE și să implementăm mecanismul propus, pentru ca în termeni cît mai restrânși familie cu adevărat nevoiașe să beneficiază de această reducere. Noi, producătorii de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova, în semn de solidaritate cu concetățenii noștri venim cu o soluție, de care să beneficieze familiile cu adevărat nevoiașe, care nu pot achita facturile la un tarif european. Energie produsă de instalațiile noastre ar ajunge pentru acoperirea necesităților a circa 300 de mii de consumatori”, a spus el.
La conferința de presă, producătorii de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova au anunțat că intră în grevă japoneză, din causa lipsei de reacție a autorităților la problemele și blocajele grave cu care se confruntă.
Avocatul Vitalie Malai a declarat că reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, care se află în pragul falimentului.
„După prima conferință am fost chemați la Guvern, în care s-a mimat că suntem auziți. Am vorbit mult, ne-au ascultat, dar la final în procesul verbal sau axat nu pe problemele principale ce doar pe momente superficiale. Autoritățile cauă scuze, pretenții, încearcă să pună pe agendă subiecte, ce pot fi rezolvate ușor, nu mai să nu ajute cu adevărat producătorii locali care vor să valorifice energia solară și eoliană din R. Moldova. Este foarte stranie atitudinea instituțiile responsabile de domeniul energetic, ori în doar 8 minute au majorat tariful la energia electrică pentru consumatori, dar refuză să caute soluții pentru al diminua”, a spus Malai.
Avocatul a spus că sunt necesare de soluționat două probleme prioritare.
„Avem nevoie de un mecanism real, viabil și funcțional de echilibrare. Și soluția a fost prezentată de producători, ar rezultatele obținute în urma simulărilor au arătat că este cu mult mai eficientă decât schemele aplicate la moment. Al doilea punct ține de achiziția de către Energocom a întregului volum de energie generat de producătorii locali Doamna Natalia Gavrliliță rugăm să ne primiți, fiind că vedem indiferență instituțiile responsabile de domeniul energetic, ceea ce calificăm ca și complicitate în acțiune de sabotaj în raport cu producătorii locali”, a spus Malai.
Producătorii au spus că ei pot produce de pînă la 125 MWh de energie sau pînă la 10% din necesarul țării pe oră.
Sergiu Moraru, reprezentant al producătorilor, a spus că, producătorii nu înțeleg nici decizia CSE de interzice a exportului a energiei locale, fără a pune în aplicare un mecanism fiabil ca aceasta să fie achiziționată de stat, la un preț mult mai mic. „Înțelegem că situația este dificilă, dar dacă nu dai posibilitatea de a exporta, găsește un mecanism de al achiziționa. Noi nu înțelegem cum se cumpără energie din străinătate cu mai mult 4,60 lei pentru un kilowatt și nu se vrea procurarea energiei de pe loc care e mult mai ieftină. Se creează impresia că intenționat se dorește falimentarea producătorilor locali”, a spus Moraru.
Victor Aghinie, administrator firmă că produce energie eoliană, a spus că problemele au apărut începutul lunii iunie 2022.
„La ședința de la Guvern s-a stabilită că facem niște simulări, s-au făcut și s-a ajuns la concluzia că propunerea noastră face o economie de 30% din prețul kilowatului de echilibru, dar nimic nu se face pentru implementarea acestei soluții. S-au perturbat total tóate relațiile economice între toți participanții la piață”, spune producătorul.
Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că în această ramură cuvântul criză a fost înlocuit cu faliment. Spune că au bătut la atâtea uși, au purtat discuții, dar decizii pentru soluționarea problemelor așa și nu sunt. Ultimul apel este către Doamna Natalia în calitate de președinte a Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru ca situația să fie luată sub controlul personal și ca deciziile să nu fie tergiversate, dar să fie analizate și adoptate prompt pe timp de criză.