Încă o țară își reduce dependența de gazul lui Putin! Slovenia construiește o conductă pentru a aduce gaz din Algeria

06 Dec. 2022, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Dec. 2022, 11:58 // Actual //  bani.md

Slovenia intenţionează să construiască o conductă care ar urma să transporte gaze naturale din Algeria până în Ungaria, ceea ce ar ajuta Budapesta să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili ruseşti, a declarat premierul sloven Robert Golob, într-un interviu pentru Financial Times.

Luna trecută, Slovenia a semnat un acord cu Algeria pentru a importa gaze naturale via conductele existente din Italia. Contractul cu Algeria, pentru o cantitate de gaze de 300 de milioane de metri cubi pe an, va permite Sloveniei, o ţară cu 2,1 milioane de locuitori, să îşi reducă importurile de gaze ruseşti cu o treime şi în acelaşi timp să îşi ajute vecinii din est.

„Ungaria este complet dependentă de gazele ruseşti, dar nu este singura. Austria este într-o poziţie similară. Vecinii trebuie să se ajute între ei”, a declarat Robert Golob pentru Financial Times.

Statele UE se întrec între ele pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti până în 2030. Ungaria a construit interconectări pentru a importa gaze din toate ţările vecine, exceptând Slovenia, însă în continuare 85% din gazele naturale consumate de Ungaria provin din Rusia. Principala rută este conducta TurkStream, care livrează gaze ruseşti via Turcia şi Balcani.

Robert Golob a acordat un interviu pentru Financial Times după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban la o nouă staţie electrică construită în apropiere de graniţa cu Ungaria şi Croaţia, staţie care va conecta reţelele electrice din cele trei ţări. Robert Golob şi Viktor Orban au spus că intenţionează să construiască o conductă de gaze care ar putea deveni operaţională „în doi-trei ani”, potrivit premierului sloven.

Golob, fost director al unei companii din industria energetică, a afirmat că viitoarea conductă ar putea fi extinsă în funcţie de evoluţia cererii.

„Suntem flexibili. În primul rând să convenim un pact de solidaritate, care va constitui fundaţia. Apoi să solicităm sprijinul Comisiei Europene pentru conductă, şi ulterior să testăm piaţa pentru a decide care vor fi dimensiunile şi volumul. Momentul este perfect”, a subliniat premierul sloven.

La rândul său, Viktor Orban a spus că este interesat în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale Ungariei, identificând trei posibile rute: posibila conductă din Slovenia pentru gazele naturale din Algeria, o rută pentru a transporta gaze naturale de la zăcămintele din Marea Neagră descoperite de România şi o extindere a legăturilor cu Croaţia, pentru a importa gaze lichefiate.

„Suntem interesaţi în toate cele trei rute. Vrem să ne eradicăm dependenţa. Ungaria a construit legături în alte direcţii, dar aceste capacităţi sunt insuficiente pentru a ajunge la diversificare completă. Intenţionez să cooperăm cu Slovenia într-un mod pragmatic”, a spus premierul ungar la finalul reuniunii cu omologul sloven.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău