Liniile aeriene de pasageri cresc prețurile odată cu mișcarea industriei spre atingerea țintei de reducere a emisiilor de carbon, care sunt stabilite la net zero până în 2050, a spus marți șeful asociației globale de comerț, potrivit Reuters.
Willie Walsh, director general la International Air Transport Association, din care fac parte cele mai mari linii aeriene din lume, a făcut un apel spre Europa să grăbească producția de SAF – Sustainable Aviation Fuel (combustibil sustenabil folosit în aviație).
Prețurile biletelor de avion au crescut deja anul acesta ca rezultat al prețurilor mari pentru combustibilul convențional, fosil, pe care îl folosesc în prezent aeronavele.
“Nu putem aștepta ca o industrie care face în medie profit de $1 pe client să absoarbă creșterea imensă a prețurilor combustibilului cu care ne-am confruntat în ultima perioadă,” a spus Walsh reporterilor la întâlnirea anuală cu presa. “Industria nu va putea absorbi costurile tranziției la zero emisii.”
Grupurile de protecție a mediului argumentează că prețurile mari ale biletelor de avion ar putea contribui la reducerea emisiilor printr-o creștere mai lentă – sau, posibil, o reducere – a traficului aerian.
Walsh a lăudat eforturile Statelor Unite de a crește producția de combustibil curat, în contrast aparent cu obiecțiile UE potrivit cărora noile subvenții americane ar putea crea concurență neloială. Acesta a mai spus că inițiativa UE de a obliga aeroporturile să ofere cantități crescute de SAF este “nonsens total”, pentru că acest tip de combustibil nu este disponibil în cantitate suficientă și nu poate fi găsit peste tot.
“Răspunsul Europei la problemă penalizează populația,” a spus Walsh.
În luna iulie Parlamentul European a susținut implementarea de noi reguli în aviație, care impun ținte precise de înlocuire a kerosenului cu surse de combustibil mai puțin poluatoare, în timp ce a extins definiția a ce anume reprezintă combustibil verde.
În Statele Unite administrația Biden a lansat o provocare guvernului de a furniza cel puțin 3 miliarde de galoane de SAF pe an până în 2030. Sectorul aviatic este considerat unul dintre cele mai dificil de de-carbonizat sectoare pentru că alte surse de energie nu pot înlocui ușor combustibilul actual.
Subvențiile date anul acesta de SUA prin Inflation Reduction Act includ sume semnificative pentru industria SAF sub forma creditelor fiscale, însă liderii industriei din Europa, inclusiv Airbus, spun că această legislație a SUA nu este corectă.