Energia verde scumpește cursele de avion – avertismentul companiilor aeriene

07 Dec. 2022, 13:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Dec. 2022, 13:35 // Actual //  bani.md

Liniile aeriene de pasageri cresc prețurile odată cu mișcarea industriei spre atingerea țintei de reducere a emisiilor de carbon, care sunt stabilite la net zero până în 2050, a spus marți șeful asociației globale de comerț, potrivit Reuters.

Willie Walsh, director general la International Air Transport Association, din care fac parte cele mai mari linii aeriene din lume, a făcut un apel spre Europa să grăbească producția de SAF – Sustainable Aviation Fuel (combustibil sustenabil folosit în aviație).

Prețurile biletelor de avion au crescut deja anul acesta ca rezultat al prețurilor mari pentru combustibilul convențional, fosil, pe care îl folosesc în prezent aeronavele.

“Nu putem aștepta ca o industrie care face în medie profit de $1 pe client să absoarbă creșterea imensă a prețurilor combustibilului cu care ne-am confruntat în ultima perioadă,” a spus Walsh reporterilor la întâlnirea anuală cu presa. “Industria nu va putea absorbi costurile tranziției la zero emisii.”

Grupurile de protecție a mediului argumentează că prețurile mari ale biletelor de avion ar putea contribui la reducerea emisiilor printr-o creștere mai lentă – sau, posibil, o reducere – a traficului aerian.

Walsh a lăudat eforturile Statelor Unite de a crește producția de combustibil curat, în contrast aparent cu obiecțiile UE potrivit cărora noile subvenții americane ar putea crea concurență neloială. Acesta a mai spus că inițiativa UE de a obliga aeroporturile să ofere cantități crescute de SAF este “nonsens total”, pentru că acest tip de combustibil nu este disponibil în cantitate suficientă și nu poate fi găsit peste tot.

“Răspunsul Europei la problemă penalizează populația,” a spus Walsh.

În luna iulie Parlamentul European a susținut implementarea de noi reguli în aviație, care impun ținte precise de înlocuire a kerosenului cu surse de combustibil mai puțin poluatoare, în timp ce a extins definiția a ce anume reprezintă combustibil verde.

În Statele Unite administrația Biden a lansat o provocare guvernului de a furniza cel puțin 3 miliarde de galoane de SAF pe an până în 2030. Sectorul aviatic este considerat unul dintre cele mai dificil de de-carbonizat sectoare pentru că alte surse de energie nu pot înlocui ușor combustibilul actual.

Subvențiile date anul acesta de SUA prin Inflation Reduction Act includ sume semnificative pentru industria SAF sub forma creditelor fiscale, însă liderii industriei din Europa, inclusiv Airbus, spun că această legislație a SUA nu este corectă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO