De ce l-a vrut Putin pe Viktor Bout. Teroristul cunoscut ca „Lordul Războiului” a executat deja 25 de ani de închisoare

11 Dec. 2022, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2022, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

În urma unui acord între Moscova și Washington, mercenarul rus se întoarce acasă ca parte a schimbului cu jucătorul din NBA. Reuters a explicat că, odată cu dezintegrarea flotei aeriene a Uniunii Sovietice, Bout a reușit să achiziționeze o escadrilă de aproximativ 60 de avioane militare sovietice de epocă cu baza în Emiratele Arabe Unite, prin intermediul căreia își putea furniza produsele în întreaga lume.

Biden a semnat decretul de grațiere a lui Bout, prin care i se interzice intrarea în țară, informează Europapress. Traficantul de arme rus Viktor Bout a mulțumit SUA pentru tratamentul de care a beneficiat în timpul recentului proces de schimb cu jucătoarea de baschet Brittney Griner.

Soția lui Bout, Alla, a declarat pentru agenția rusă de știri TASS că autoritățile americane implicate în procesul de schimb l-au hrănit pe soțul ei și l-au mutat fără cătușe. Alla a mai relatat că unul dintre angajații închisorii i-a cumpărat chiar și haine din banii proprii. În timpul transferului, partea americană i-a cerut scuze lui Bout pentru că nu a colectat o parte din desenele pe care aceasta le-a făcut în timpul perioadei de detenție.

Statele Unite și Rusia au confirmat joi schimbul de prizonieri

În cele din urmă, Alla a spus că soțul ei este „teribil de epuizat” și că nu a mai dormit de cel puțin trei zile, atât din cauza călătoriei în sine, cât și a „componentei emoționale” a întoarcerii în Rusia. Statele Unite și Rusia au confirmat joi schimbul de prizonieri în cadrul căruia jucătoarea profesionistă de baschet americană Brittney Griner, încarcerată în Rusia pentru trafic de droguri, și Viktor Bout, aflat până acum într-o închisoare americană pentru trafic de arme, s-au întors în țările lor respective. De fapt, președintele american Joe Biden a semnat vineri un decret care confirmă grațierea lui Bout, deși acesta nu are voie să revină în țară.

Washingtonul a comutat pedeapsa de 25 de ani de închisoare a traficantului de arme cu o pedeapsă mai scurtă, care îi permite să fie eliberat. Decretul include, de asemenea, o clauză potrivit căreia, dacă Bout acceptă orice remunerație pentru a furniza detalii despre cazul său și eliberarea sa, grațierea ar putea fi anulată. Traficantul de arme rus renunță, de asemenea, la orice pretenție de returnare a fondurilor confiscate. Jucătorul a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce autoritățile ruse au găsit ulei de canabis în timpul unei percheziții pe aeroportul din Moscova, în februarie.

Bout, cunoscut sub numele de  „Lordul Războiului” și „Negustorul Morții” pentru implicarea sa în traficul de arme, a fost arestat în Thailanda în 2008 la ordinul SUA și a executat până astăzi o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Realitatea Live

10 Mai 2024, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 12:07 // Actual //  Lupu Eduard

Nouriel Roubini, celebrul expert și profesor emerit de economie la Stern School of Business de la Universitatea din New York, este renumit pentru predicțiile sale pesimiste despre starea economiei globale.

Însă acum, el scoate adevărul la iveală, într-o analiză intitulată ”Inevitabilul șoc”, adică colapsul cu care lumea globalizată se va confrunta în câteva luni de acum înainte și pe care nici măcar băncile centrale nu-l pot contracara.

„După ani de politici fiscale, monetare și de credit extrem de relaxate și declanșarea unor șocuri negative majore ale ofertei, presiunile stagflaționiste pun acum presiune asupra unui munte masiv de datorii din sectorul public și privat”, spune economistul american, avertizând că „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”, potrivit Yahoo News.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, Roubini evidențiază datele privind datoria, descrise drept „uimitoare”. El scrie: „Datoria globală totală a sectorului privat și public ca pondere din PIB a crescut de la 200% în 1999 la 350% în 2021. Raportul este acum de 420% în economiile avansate și de 330% în China. Statelor Unite, este la 420%, ceea ce este mai mare decât în timpul Marii Depresiuni și după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Acest supraîmprumut se desfășoară de mult timp și ratele scăzute au menținut „zombii insolvenți” precum „gospodăriile, corporațiile, băncile, băncile din umbră, guvernele și chiar țările întregi” sus în timpul crizei din 2008 și în pandemia COVID.
Însă acum inflația, alimentată de aceleași politici fiscale, monetare și de credit ultra-relaxate, a pus capăt „aceste zori financiari ai morților”, scrie Roubini răspicat, iar băncile centrale nevoite să majoreze ratele dobânzilor, „zombii se confruntă cu creșteri puternice legate de costurile de serviciu ale datoriilor”.

Această schimbare radicală reprezintă „un triplu șanț”, deoarece inflația erodează, de asemenea, venitul real al gospodăriilor și reduce valoarea activelor acestora, cum ar fi bunurile imobiliare și financiare.

„Același lucru este valabil și pentru corporațiile, instituțiile financiare și guvernele fragile și cu efect de levier excesiv: se confruntă cu o creștere bruscă a costurilor de împrumut, scăderea veniturilor și a veniturilor și scăderea valorii activelor, toate în același timp”.

Spre deosebire de crizele menționate mai sus, politicile ultra-relaxate nu mai pot fi implementate deoarece ar arunca mai mult combustibil pe focul inflației, iar asta, subliniază economistul, înseamnă o recesiune profundă și prelungită, precum și o criză financiară severă.

„Pe măsură ce bulele de active izbucnesc, ratele de serviciu ale datoriei cresc, iar veniturile ajustate la inflație scad în rândul gospodăriilor, corporațiilor și guvernelor, criza economică și prăbușirea financiară se vor hrăni unele pe altele”, subliniază economistul Nouriel Roubini.

„Cu siguranță”, scrie Roubini, „economiile avansate care se împrumută în propria monedă pot folosi o criză de inflație neașteptată pentru a reduce valoarea reală a unor datorii nominale pe termen lung cu rată fixă.

Guvernele nu sunt dispuse să ridice taxele sau să reducă cheltuielile pentru a-și reduce deficitele, monetizarea deficitului băncii centrale va fi din nou văzută drept calea celei mai puține rezistențe, dar nu poți păcăli toți oamenii, tot timpul”.

„Mama tuturor crizelor de datorii stagflaționiste poate fi amânată, nu evitată”, conchide Roubini în Project Syndicate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău