Proiectul Politicii Fiscale pentru anul 2023: Cu cât vor crește accizele la tutun și alcool

13 Dec. 2022, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Dec. 2022, 13:47 // Actual //  MD Bani

Parlamentul a votat ieri, în prima lectură, proiectul Politicii fiscale pentru anul 2023. Documentul prevede majorarea accizelor la produsele de tutun cu 25%, iar la alcool cu 15%. Anterior, mediul de afaceri și asociațiile de business și-au expus îngrijorările privind creșterea accelerată a accizelor, invocând că orice majorare neplanificată și bruscă va încuraja comerțul ilicit și va provoca pierderi la bugetul de stat, scrie infotag.md.

Ratele de accizare propuse în Politica Fiscală pentru anul 2023 contravin calendarului fiscal existent, care prevede creșterea accizei cu 15% la produsele de tutun și cu 5% la alcoolul etilic.

În cadrul unei adresări publice, principalii operatori ai pieței produselor din tutun au declarat că majorarea bruscă accizelor va afecta piața legală și companiile care își desfășoară activitatea legal în Republica Moldova, vor stimula creșterea comerțului ilicit și vor diminua respectiv veniturile bugetare.

În adresare se spune că fiecare scădere de 1% a pieței legale a produselor din tutun, reprezintă estimativ o pierdere de 1,3 milioane euro sau 26 milioane lei la veniturile bugetului de stat.

De menționat că Ministerul Finanțelor își propune să încaseze suplimentar la bugetul de stat venituri de circa 618 milioane de lei din acciza la produsele de tutun. Operatorii pieței produselor din tutun consideră că acest lucru nu va fi posibil dacă acciza va crește cu 25%.

Anterior, în cadrul unui interviu directoarea adjunctă AmCham Moldova, Veronica Sirețeanu a declarat că propunerile de creștere rapidă a cotelor accizelor, trebuie corelată cu o altă propunere din Politica fiscală: cota 0 la profit. ”Această creștere abundentă, care nu e salutabilă deloc, este costul pe care bugetul ar vrea să îl compenseze pentru ne-aplicarea impozitului pe profit la persoane juridice”, a subliniat Veronica Sirețeanu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Politica Fiscală pentru anul 2023 prevede o vacanță fiscală de 3 ani pentru întreprinderile mici și mijlocii, stabilind impozitul pe venit în mărime de 0% din venitul impozabil nedistribuit sub formă de dividende. Ca urmare a acestei măsuri, bugetul se va reduce cu 1,2 milioane de lei.

Și importatorii de produse alcoolice au declarat că majorarea accizei la alcool cu 15%, în loc de 5%, va provoca consecințe nefaste, nu numai pentru importatori, căci un impact și mai mai dur va fi pentru producătorii interni, și, respectiv, va duce și la consecințe pentru consumatorul final.

„Dacă să sintetizăm care ar fi impactul – creșterea accizei cu 15% va duce la mai multe consecințe negative atât pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri, în primul rând, ieșirea din fiscalitatea legală și deplasarea spre consumul produselor contrafăcute”, a afirmat Vitalie Slonovschi, administratorul companiei Global Spirit.

Proiectul Politicii fiscale pentru anul 2023 urmează a fi supus votării în a doua lectură în Parlament.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Începând din martie 2024, Rusia a livrat Coreei de Nord peste un milion de barili de petrol, conform unei analize realizate de Open Source Centre pe baza imaginilor satelitare, relatează BBC.

Potrivit datelor publicate, în ultimele opt luni, mai mult de o duzină de tancuri petroliere nord-coreene au efectuat 43 de călătorii între un terminal petrolier rus din Orientul Îndepărtat și porturile Coreei de Nord. Imaginile satelitare arată că tancurile au plecat goale spre Rusia, revenind încărcate.

Primul transport documentat de Open Source Centre a avut loc pe 7 martie 2024, la șapte luni după primele rapoarte privind livrările de muniții nord-coreene către Rusia. Ultima călătorie a fost înregistrată pe 5 noiembrie, când deja erau cunoscute informații despre trimiterea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk.

„Acest flux constant de petrol oferă Coreei de Nord un nivel de stabilitate pe care nu l-a mai avut de la impunerea sancțiunilor,” a declarat Joe Byrne, analist senior la Open Source Centre.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de armament nuclear. Țării îi este interzis să achiziționeze mai mult de 500.000 de barili de petrol anual. Totuși, volumul de un milion de barili, echivalent cu 56.000 de tone, reprezintă o cantitate nesemnificativă pentru Rusia, care, conform datelor oficiale, produce aproape de zece ori mai mult într-o singură zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău