Kinder surprize cu sancțiunile împotriva propriilor cetățeni! Sturza: Legea Magnitsky… Pare un plagiat neinspirat

21 Dec. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2022, 13:22 // Actual //  bani.md

Surprize, surprize – kinder surprize. Ideea de a introduce sancțiuni împotriva propriilor cetățeni pare a fi un fake news. Inventat de dușmanii guvernării, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, recentele acțiuni ale guvernării cu privire la protecția statului împotriva fake news.

„Se pare că nu este chiar așa. Cred că acei cineva, supărati pe lipsa de rezultate și blocajul din justiție, sunt gata să ia măsuri mai radicale. Extrajudiciare. Măsuri care ar lipsi de drepturi constituționale propriii cetățeni. Evident, și mie nu-mi plac complicii lui Șor și ai lui Plaha, părtașii crimelor făcute de aceștia. Evident, am și eu o listă de oameni cu care, cel puțin, nu o să mă salut. Dar e una să-i ignor și alta să le dau cu bâta-n cap. Evident, atâta timp cât nu există o sentință de judecată, iar eu nu sunt împuternicit să o pun în aplicare”, a punctat Sturza.

Exemplul sancțiunilor introduse de alte state – SUA, UE etc. – în cazul dat nu este relevant. Acele sancțiuni sunt îndreptate împotriva cetățenilor altor state. De care pe dânșii deseori îi doare în cot. Și mai e un aspect, în țări precum SUA există un întreg mecanism birocratic, care analizează aceste sancțiuni, le motivează, și le asumă. Ministerul Finanțelor, cel al Justiției. Noi pe cine avem, cine își asumă? „Edinoe okno”?

„Și asta cu Magnitsky… Pare un plagiat neinspirat. Tot din cauza lipsei de idei? P.S. Știu că pe unii îi va mira această opinie mai altfel și vor arunca câțiva bolovani peste Fb.Da, repet, eu sunt un ferm susținător al actualei guvernări. Recunosc și mă bucur de multiplele realizări. Dar… Sunt puțin „epuizat” de numeroasele „surprize” din ultimul timp, kinder surprize”, a mai comentat Fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU