Efectele neașteptate ale războiului lui Putin: Ce valute au luat-o razna, crescând cel mai mult din lume

22 Dec. 2022, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 05:59 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu 10 luni în Ucraina a avut efecte neașteptate în toată lumea, bulversând piețele energetice, dar și financiare.

Însă, unele valute au luat-o razna, ajungând să fie cele mai performante din lume în 2022.
Astfel, monedele unor țări vecine cu Rusia, foste republici sovietice s-au întărit în mod neașteptat în special datorită exodului rușilor, potrivit Bloomberg.

Armenia și Georgia din Munții Caucaz, precum și Tadjikistanul din Asia Centrală, sunt printre cele mai performante față de dolarul american, după ce zeci de mii de cetățeni ruși s-au stabilit acolo din februarie, aducând cu ei echivalentul a miliarde de dolari în aceste economii.

Țările mici sunt atrăgătoare pentru că nu sunt necesare vize de călătorie, rusa este vorbită pe scară largă și nu există restricții privind mutarea economiilor către băncile locale.

Acest lucru a determinat o creștere a dramului Armeniei cu peste 22% față de dolar de la începutul anului, cea mai mare câștigătoare dintre monedele din întreaga lume, arată datele compilate de Bloomberg.
Lari-ul Georgiei și somoni-ul tadjic sunt mai puternice cu peste 16% și, respectiv, 10%, depășind câștigurile pentru rubla Rusiei, care nu mai este o monedă liber tranzacționată, deoarece controalele de urgență ale capitalului au dus la prăbușirea acesteia.

„Rușii, care se mută în aceste țări de multă vreme din cauza unor probleme geopolitice, sunt cei care își păstrează banii în astfel de valute și cresc cursul de schimb”, a spus Natalia Milchakova de la Freedom Holding Corp.

Mai mulți ruși fug decât se alătură armatei lui Putin

Războiul explică creșterea de cinci ori a remitențelor care intră în Georgia din Rusia în acest an, echivalentul a peste 60% din toate transferurile și depășind 1,75 miliarde de dolari, potrivit Băncii Naționale a Georgiei. Transferurile de bani către Armenia s-au ridicat la 2,8 miliarde de dolari în primele zece luni, aproape cvadruplu în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

În același timp, impactul valutar al valurilor de sosiri rusești este mai mare în republicile mai mici. Kazahstanul, a cărui populație de 19 milioane este de aproximativ 6 ori mai mare decât cea a Armeniei și Georgiei, a avut și ea intrări rusești, dar este pe cale să încheie anul cu pierderi.

Câștigurile economice nu erau certe la începutul războiului, iar vecinii Rusiei erau de așteptat să sufere pe măsură ce, cel mai mare partener comercial al lor a cedat în urma sancțiunilor internaționale. În realitate, fluxurile enorme de capital le-au sporit rezervele valutare și le-au îmbunătățit soldul contului curent. Economia Armeniei s-a extins cu două cifre în al doilea și al treilea trimestru, în timp ce economia Georgiei a înregistrat o creștere de aproape 10% în cele trei luni până în septembrie.

Pentru Tadjikistan, transferurile de bani au crescut cu cel puțin 50% în prima jumătate a anului, a declarat Natalia Lavrova de la BCS Financial Group, citând datele balanței de plăți. Aceasta a făcut ca economia națiunii fără ieșire la mare să se extindă cu 7% în acest an, în comparație cu previziunile anterioare de 4-5%.

Fondul Monetar Internațional a ridicat prognoza de creștere economică a Georgiei pentru întregul an la 10%, indicând „o creștere a imigrației și a fluxurilor financiare declanșate de război”. Între timp, banca centrală a Armeniei și-a ridicat prognoza de creștere a PIB-ului la 13% de la 4,9% din cauza fluxului de ruși.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU