FOTO Saună mobilă instalată pe un vehicul militar, trimisă de Estonia soldaților ucraineni de pe front

22 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Estonienii şi-au sporit sprijinul deja extins pentru armata ucraineană prin livrarea unei saune mobile pentru soldaţii care îndură iarna friguroasă pe linia frontului, relatează miercuri 21 decembrie, dpa.

Sauna instalată pe un vehicul militar a fost recent trimisă armatei ucrainene, alături de o instalaţie pentru duşuri şi o spălătorie în alte două camioane, potrivit relatărilor canalului public estonian ERR şi săptămânalului de ştiri Maaleht.

Prima unitate care va primi sauna mobilă este un batalion de voluntari ucraineni care se luptă cu unităţi ruse pe linia frontului din luna martie.

Cele trei camioane care includ sauna, duşurile şi spălătoria pot fi mutate sau deghizate cu plasă de camuflaj pentru a evita atacurile ruse.

Potrivit relatărilor, aceste trei unităţi ar trebui să poată deservi 400 de soldaţi pe săptămână. Sistemul a fost dezvoltat printr-o iniţiativă comună a organizaţiilor de ajutor, Liga de apărare estoniană formată din voluntari şi fabricantul saunei.

”Este o facilitate cu trei instalaţii care le permite soldaţilor să meargă la saună, să facă un duş şi apoi să se odihnească. Şi, în acelaşi timp, să-şi spele şi să-şi usuce hainele”, a declarat dezvoltatorul tehnic Siim Nellis, înainte ca echipamentul să fie trimis din Estonia. ”Este un lucru foarte important pentru a menţine un moral bun şi o sănătate bună”, a adăugat el.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău