FOTO Saună mobilă instalată pe un vehicul militar, trimisă de Estonia soldaților ucraineni de pe front

22 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Estonienii şi-au sporit sprijinul deja extins pentru armata ucraineană prin livrarea unei saune mobile pentru soldaţii care îndură iarna friguroasă pe linia frontului, relatează miercuri 21 decembrie, dpa.

Sauna instalată pe un vehicul militar a fost recent trimisă armatei ucrainene, alături de o instalaţie pentru duşuri şi o spălătorie în alte două camioane, potrivit relatărilor canalului public estonian ERR şi săptămânalului de ştiri Maaleht.

Prima unitate care va primi sauna mobilă este un batalion de voluntari ucraineni care se luptă cu unităţi ruse pe linia frontului din luna martie.

Cele trei camioane care includ sauna, duşurile şi spălătoria pot fi mutate sau deghizate cu plasă de camuflaj pentru a evita atacurile ruse.

Potrivit relatărilor, aceste trei unităţi ar trebui să poată deservi 400 de soldaţi pe săptămână. Sistemul a fost dezvoltat printr-o iniţiativă comună a organizaţiilor de ajutor, Liga de apărare estoniană formată din voluntari şi fabricantul saunei.

”Este o facilitate cu trei instalaţii care le permite soldaţilor să meargă la saună, să facă un duş şi apoi să se odihnească. Şi, în acelaşi timp, să-şi spele şi să-şi usuce hainele”, a declarat dezvoltatorul tehnic Siim Nellis, înainte ca echipamentul să fie trimis din Estonia. ”Este un lucru foarte important pentru a menţine un moral bun şi o sănătate bună”, a adăugat el.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 14:57 // Actual //  Lupu Eduard

La etapa actuală, Moldova se confruntă cu obstacole în valorificarea potențialului economic al râurilor Prut și Nistru. Agenția de Mediu s-a răzgândit peste noapte și a suspendat avizul pentru o companie de export a cerealelor, în contextul creșterii costurilor mari de transport pe cale terestră și a încercărilor fermierilor de a-și livra recoltele prin cheiurile de pe râul Prut.

Limitele rezervației Prutul de Jos au fost stabilite în detrimentul dezvoltării economice și sociale a statului și există suspiciunea că aceste limite protejează un port privat, iar acest lucru împiedică Moldova să-și dezvolte o infrastructură portuară la nivel de stat într-un mod competitiv.

În acest context, Ministerul Mediului a decis să retragă avizele pozitive acordate anterior, chiar dacă transportul naval este considerat mai puțin dăunător mediului înconjurător. Compania ExpoPrut, de exemplu, a primit aviz, dar MoldSilva a solicitat suspendarea acestuia. La fel, compania Vas International Plus a fost somată să înapoieze avizul, deși a obținut toate documentele necesare.

Pentru a putea livra cereale din cheiurile de pe râul Prut, companiile trebuie să obțină avize de la mai multe instituții, printre care Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, Agenția Navală, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Apele Moldovei și MoldSilva. Acest proces de avizare implică prezentarea unui set complex de documente, inclusiv evaluarea impactului asupra mediului.

În intenția de a proteja mediul, prin restricționarea transportului naval în Republica Moldova, se ajunge la un efect mai dăunător – suprasolicitarea transportului rutier, care conduce la emisii de poluanți sub formă de gaze de eșapament, deteriorarea drumurilor și impact negativ asupra sănătății publice, nemaivorbind de faptul că este mai scump de 3 ori. În plus, agenții economici care totuși reușesc să utilizeze transportul naval se văd nevoiți să apeleze la serviciile porturilor private, care sunt și ele semnificativ mai costisitoare comparativ cu tarifele porturilor de stat.

Astfel, decizia recentă a Agenției de Mediu de a suspenda avizele pentru companiile de export a cerealelor în Moldova pune în evidență dilema între protejarea mediului și stimularea dezvoltării economice. Este esențial să se găsească soluții echilibrate care să permită utilizarea eficientă a resurselor naturale, în timp ce se promovează o creștere economică sustenabilă.

Autoritățile trebuie să analizeze în profunzime impactul deciziilor lor asupra pentru a asigura un echilibru optim între aceste interese divergente.

Concluzionând, este imperativ ca Moldova să abordeze cu fermitate și eficiență problema dificultăților în utilizarea cheiurilor de pe râul Prut. Cu noul sezon agricol 2024-2025, este esențial să se elimine orice obstacol care împiedică agenții economici să valorifice potențialul fluvial al țării. Timpul este crucial, iar soluțiile trebuie implementate fără întârziere pentru a asigura ca în noul sezon Moldova să beneficieze pe deplin de resursele sale naturale și de oportunitățile economice asociate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău