Putin, încolțit de Zelenski! Vrea negocieri dar cu ciopârțirea Ucrainei

05 Ian. 2023, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Ian. 2023, 15:51 // Actual //  bani.md

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că rămâne deschis negocierilor pentru încheierea conflictului militar cu Ucraina dacă Administraţia Volodimir Zelenski acceptă „noile realităţi teritoriale”, anunţă Kremlinul.

Vladimir Putin a vorbit joi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care i-a cerut instituirea unui „armistiţiu unilateral” în Ucraina. Erdogan, care a pledat de la începutul conflictului pentru o soluţie diplomatică, va discuta joi şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Vladimir Putin a reafirmat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cerinţelor bine-cunoscute şi repetate de mai multe ori şi prin a ţine cont de noile realităţi teritoriale”, a comunicat Preşedinţia de la Moscova, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Monde. Vladimir Putin a denunţat „rolul distructiv” jucat de Occident prin furnizarea de arme şi informaţii militare Ucrainei.

Kremlinul a anunţat şi la începutul lunii decembrie 2022 că preşedintele Vladimir Putin este dispus la negocieri în conflictul din Ucraina, în scopul protejării „intereselor” Rusiei, însă a indicat că refuzul Statelor Unite de a recunoaşte „noile teritorii” ale Rusiei blochează acţiunile de a ajunge la un compromis.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în septembrie 2022 a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar deciziile nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocieri, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO