VIDEO Singurul loc din lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune: Au petrecut Anul Nou 2023 împreu

08 Ian. 2023, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

După declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 24 februarie 2022, relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la nivelul cel mai scăzut de la Războiul Rece și până acum.

Dar există un singur loc în lume unde americanii și rușii se înțeleg de minune, acela fiind Stația Spațială Internațională (ISS). Aici, cei 7 astronauți au petrecut Anul Nou 2023 împreună, la peste 400 de kilometri de Pământ.

Misiunea nr. 68 a ISS din prezent cuprinde 7 membri: americanii Nicole Mann, Josh Cassada, Frank Rubio de la NASA, rușii Anna Kikina, Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin de la Roscosmos și japonezul Koichi Wakata de la JAXA, potrivit NASA.

Cei șapte membri ai echipajului Expediției 68 au sărbătorit sosirea anului 2023 pe Stația Spațială Internațională cu stil, inclusiv cu pălării de Moș Crăciun, beteală și un brad de Crăciun ortodox adaptat înainte de sărbătoarea rusă din 6 ianuarie.

„La fel ca acasă, avem o tradiție și aici de a face un brad de Anul Nou și de a decora interiorul stației spațiale pentru a sărbători Anul Nou. Astăzi, vă vom arăta cum să faceți acest lucru în condiții de gravitate zero”, a spus cosmonautul rus Serghei Prokopiev într-un mesaj video de la Roscosmos joi, 29 decembrie 2022, conform Space.

Alături de Prokopiev, cosmonauții ruși Dmitri Petelin și Anna Kikina au pus ornamente minuscule și au executat sărituri, toate sub un banner colorat împodobit cu cuvintele „Anul Nou” în limba rusă.

Într-un videoclip publicat de NASA săptămâna trecută, astronautul japonez Koichi Wakata s-a angajat să facă o imagine a primului răsărit orbital din 2023 într-unul dintre modulele din apropiere din modulul ISS Kibo, furnizat tot de Japonia.

Astronauții americani au fost tăcuți pe rețelele sociale în timpul sezonului de vacanță, dar între timp, NASA a încărcat câteva fotografii pe Flickr cu echipajul care plutește în jurul stației spațiale cu pălării, ciorapi și pulovere de sărbători.

Va fi un început de 2023 ocupat pentru echipajul Expediției 68, după ce Rusia stabilește ce să facă cu nava spațială Soyuz (atașată ISS) care a început brusc să piardă lichid de răcire pe 15 decembrie 2022.

Nu există niciun pericol imediat pentru echipajul Stației Spațiale Internaționale, dar nu este clar dacă Soyuz, numit MS-22, îi poate purta pe Prokopyev, Petelin și Rubio înapoi pe Pământ, așa cum era planificat.

NASA a contactat, de asemenea, compania privată SpaceX a lui Elon Musk pentru a vedea dacă ar fi posibil să aducă trio-ul acasă cu o navă spațială Crew Dragon, dacă nu este disponibilă nicio altă rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău