Cum au devenit șeicii din Abu Dhabi cea mai bogată familie din lume, cu o avere de peste 300 de miliarde de dolari

08 Ian. 2023, 08:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 08:52 // Actual //  Lupu Eduard

Familia regală Al Nahyan, aflată de jumătate de secol la conducerea emiratului Abu Dhabi, este cea mai bogată din lume la ora actuală, cu o avere netă estimată la 300 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Șeicii arabi dețin, printre altele, clubul de fotbal Manchester City, zeci de palate și se numără printre investitorii companiei SpaceX a miliardarului american Elon Musk.

Analiza Bloomberg se concentrează în special asupra șeicului Tahnoon bin Zayed/Saeed Al Nahyan care, în ciuda averii sale colosale, păstrează mai degrabă un profil discret, într-o regiune în care afișarea opulenței este la ordinea zilei.

Emiratele Arabe Unite, a căror capitală e Abu Dhabi, dețin aproximativ 6% din rezervele de petrol ale lumii.

Familia Al Nahyan, aflată la conducerea Abu Dhabi din 1971, de când Emiratele și-au declarat independența, a reușit să strângă averea de peste 300 de miliarde de dolari atât din afacerile cu petrol, dar și de pe urma diversificării investițiilor în domenii precum linia de lenjerie a Rihannei, fotbal (clubul Manchester City din Premier League) sau industria spațială (compania SpaceX a lui Elon Musk).

Conform unei analize făcute de Bloomberg Billionaires Index, șeicii au „detronat” astfel familia Walton, deținătoare a lanțul de retail Walmart, cu o avere de 225 miliarde de dolari și care se afla, până în prezent, în topul celor mai bogate familii din lume.
Fondul de investiții care a crescut cu 28.000% în 5 ani.

Averea șeicilor din Abu Dhabi a fost dificil de estimat, în condițiile în care bunurile și veniturile private se întrepătrund cu cele ale statului, la conducerea căruia se află chiar frații Al Nahyan. Cert este, susțin experții Bloomberg, că averea șeicilor o depășește oricum pe cea a altor clanuri familiale din Golf, inclusiv puternica și influenta familie regală saudită.

Șeicul Tahnoon deține fondul de investiții ADQ din Abu Dhabi și se află, în același timp, la conducerea băncii First Abu Dhabi Bank. În plus, compania sa de investiții International Holding Co. (IHC) a cunoscut o creștere de 28.000% în ultimii cinci ani.

Familia Al Nayhan controlează un imperiu financiar vast, separat de fondurile de investiții ale statului.

Royal Group este „centrul de comandă” al șeicului Tahnoon. Sursele Bloomberg menționează că șeicul obișnuiește să angajeze cei mai renumiți bucătari-șefi pentru a prepara diverse mese în diferite ocazii și angajează inclusiv bodyguarzii personali ai familiei.

Familia mai deține „cel puțin” trei iahturi. Superyacht-ul lui Tahnoon este și cel mai mare din lume și este deseori folosit pentru diverse întâlniri importante de afaceri. În plus, familia care conduce Abu Dhabi mai poate dispune și de cele 1,2 trilioane de dolari, valoarea estimată a bunurilor comune ale fondurilor suverane de stat, precum Mubadala Investment Co. și Abu Dhabi Investment Authority.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a precizat că această vizită în Rusia are drept scop să ajute la găsirea unor „soluții politice eficiente” la criza ucraineană.
Emiratele Arabe și-au propus „să obțină rezultate pozitive pentru dezescaladarea militară, să reducă consecințele în plan umanitar și să ajungă la o soluție politică pentru a realiza pacea și securitatea mondială”, a arătat Ministerul de Externe de la Abu Dhabi. Emiratele Arabe Unite sunt un membru important al grupului marilor producători de petrol, cunoscut sub numele de OPEC+, din care face parte și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport de audit al Curții de Conturi a dezvăluit că infrastructura feroviară și terenurile aferente în valoare de peste 4,1 miliarde de lei nu sunt înregistrate în bazele de date ale statului. Aceste constatări sunt rezultatul unei verificări a situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În timpul auditului, s-a descoperit că nici infrastructura feroviară, nici terenurile ocupate de aceasta, alături de alte infrastructuri de inginerie și construcții și terenurile aferente, nu sunt înregistrate în evidențele ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice. Această situație se datorează faptului că inventarierea și delimitarea patrimoniului de stat gestionat de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” nu au fost finalizate.

De asemenea, raportul a evidențiat că drumurile naționale și loturile de pământ, proprietate publică a statului în valoare de 22,9 miliarde de lei, sunt reflectate doar în evidența contabilă a Administrației de Stat a Drumurilor. Evidențele contabile ale ministerului sau ale Agenției Proprietății Publice nu includ aceste informații, ceea ce duce la o subestimare a valorii drumurilor publice în raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat.

În plus, raportul a dezvăluit că 60 de milioane de lei, realocați de la Programul de drumuri la Programul de dezvoltare a transportului feroviar pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată între Cahul și Giurgiulești, nu au fost utilizați în scopul propus. Banii au fost investiți în valori mobiliare de stat, lăsând terasamentul căii ferate într-o stare nereabilitată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău