Cum au devenit șeicii din Abu Dhabi cea mai bogată familie din lume, cu o avere de peste 300 de miliarde de dolari

08 Ian. 2023, 08:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 08:52 // Actual //  Lupu Eduard

Familia regală Al Nahyan, aflată de jumătate de secol la conducerea emiratului Abu Dhabi, este cea mai bogată din lume la ora actuală, cu o avere netă estimată la 300 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Șeicii arabi dețin, printre altele, clubul de fotbal Manchester City, zeci de palate și se numără printre investitorii companiei SpaceX a miliardarului american Elon Musk.

Analiza Bloomberg se concentrează în special asupra șeicului Tahnoon bin Zayed/Saeed Al Nahyan care, în ciuda averii sale colosale, păstrează mai degrabă un profil discret, într-o regiune în care afișarea opulenței este la ordinea zilei.

Emiratele Arabe Unite, a căror capitală e Abu Dhabi, dețin aproximativ 6% din rezervele de petrol ale lumii.

Familia Al Nahyan, aflată la conducerea Abu Dhabi din 1971, de când Emiratele și-au declarat independența, a reușit să strângă averea de peste 300 de miliarde de dolari atât din afacerile cu petrol, dar și de pe urma diversificării investițiilor în domenii precum linia de lenjerie a Rihannei, fotbal (clubul Manchester City din Premier League) sau industria spațială (compania SpaceX a lui Elon Musk).

Conform unei analize făcute de Bloomberg Billionaires Index, șeicii au „detronat” astfel familia Walton, deținătoare a lanțul de retail Walmart, cu o avere de 225 miliarde de dolari și care se afla, până în prezent, în topul celor mai bogate familii din lume.
Fondul de investiții care a crescut cu 28.000% în 5 ani.

Averea șeicilor din Abu Dhabi a fost dificil de estimat, în condițiile în care bunurile și veniturile private se întrepătrund cu cele ale statului, la conducerea căruia se află chiar frații Al Nahyan. Cert este, susțin experții Bloomberg, că averea șeicilor o depășește oricum pe cea a altor clanuri familiale din Golf, inclusiv puternica și influenta familie regală saudită.

Șeicul Tahnoon deține fondul de investiții ADQ din Abu Dhabi și se află, în același timp, la conducerea băncii First Abu Dhabi Bank. În plus, compania sa de investiții International Holding Co. (IHC) a cunoscut o creștere de 28.000% în ultimii cinci ani.

Familia Al Nayhan controlează un imperiu financiar vast, separat de fondurile de investiții ale statului.

Royal Group este „centrul de comandă” al șeicului Tahnoon. Sursele Bloomberg menționează că șeicul obișnuiește să angajeze cei mai renumiți bucătari-șefi pentru a prepara diverse mese în diferite ocazii și angajează inclusiv bodyguarzii personali ai familiei.

Familia mai deține „cel puțin” trei iahturi. Superyacht-ul lui Tahnoon este și cel mai mare din lume și este deseori folosit pentru diverse întâlniri importante de afaceri. În plus, familia care conduce Abu Dhabi mai poate dispune și de cele 1,2 trilioane de dolari, valoarea estimată a bunurilor comune ale fondurilor suverane de stat, precum Mubadala Investment Co. și Abu Dhabi Investment Authority.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a precizat că această vizită în Rusia are drept scop să ajute la găsirea unor „soluții politice eficiente” la criza ucraineană.
Emiratele Arabe și-au propus „să obțină rezultate pozitive pentru dezescaladarea militară, să reducă consecințele în plan umanitar și să ajungă la o soluție politică pentru a realiza pacea și securitatea mondială”, a arătat Ministerul de Externe de la Abu Dhabi. Emiratele Arabe Unite sunt un membru important al grupului marilor producători de petrol, cunoscut sub numele de OPEC+, din care face parte și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău