Cum a ajuns telefonul mobil cel mai mare ucigaș de ruși pe frontul din Ucraina

08 Ian. 2023, 08:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 08:56 // Actual //  Lupu Eduard

Artileria ucraineană a provocat până acum pierderi grele armatei lui Putin, după ce pozițiile militarilor ruși au putut fi de mai multe ori localizate precis după semnalul telefoanelor mobile folosite de către aceștia.

Cel mai recent exemplu l-a reprezentat atacul devastator cu rachete Himars de Anul Nou, în care cel puțin 89 de ruși au murit la Makiivka.

Motivul oficial, prezentat de oficialii Moscovei, l-a reprezentat folosirea în număr mare a telefoanelor mobile, chiar la miezul nopții, de către soldații ruși. Dar, în armata rusă, indisciplina bate teama de moarte: militarii continuă să folosească smartphone-urile, în ciuda ordinelor care interzic folosirea comunicațiilor civile pe linia frontului, se arată într-o analiză New York Times.

Folosirea de către soldaţi a telefoanelor care sunt interzise a permis inamicului să localizeze ţinta, a declarat armata rusă. Conform Moscovei, în noaptea de Anul Nou, la ora locală 00:01, ucrainenii au tras şase rachete Himars asupra şcolii din Makiivka, unde se adăposteau mai mulți recruți ruși proaspăt mobilizați pe frontul din Ucraina. Patru rachete au lovit clădirea în plin.

Autoritățile ruse nu au oferit niciun detaliu în plus, însă informațiile vehiculate de bloggeri și corespondenți de război pro-ruși au menționat că în bombardament au murit, de fapt, sute de militari. În plus, la subsolul clădirii în care militarii se adăpostiseră – o școală –  se afla un depozit de muniții.

Conform New York Times, acesta este doar ultimul exemplu dintr-un lung șir de erori similare: încă din primele zile ale invaziei din Ucraina, soldații ruși și-au folosit fără restricții telefoanele mobile și chiar și-au încărcat diverse clipuri pe rețelele sociale, acțiuni care i-au ajutat pe ucraineni să afle precis pozițiile unităților Moscovei, ori să le intercepteze cu ușurință convorbirile.
Astfel, după aproape un an de război, în ciuda interdicțiilor impuse de superiori, militarii ruși continuă să-și sune soțiile, iubitele, părinții, sau să vorbească între ei la telefoane folosind rețelele mobile nesecurizate.

Greșeli similare au făcut inclusiv militarii ucraineni, care, la fel ca rușii, și-au sunat soțiile, iubitele, părinții sau au vorbit între ei folosind rețele mobile nesecurizate. Forțele separatiste pro-ruse din Donbas s-au folosit încă din 2014 de datele mobile pentru a monitoriza sau localiza soldații ucraineni de pe linia frontului, au recunoscut oficiali de la Kiev.

Pe linia frontului, banalul „celular” devine o armă mortală

Astfel, în 2014, ucrainenii aveau să afle primii, pe propria piele, riscurile folosirii mai multor telefoane, simultan. La puțin timp după ce un grup mai mare de militari își foloseau simultan telefoanele, urma, de regulă, un baraj de artilerie asupra pozițiilor lor.

Acum, în 2023, după aproape 9 ani de conflict, ambele armate și-au „rafinat” abilitatea de a se folosi de semnalele emise de celulare pentru localizarea inamicului și țintirea cu precizie a poziției acestuia.
Practic, în războiul modern, banalul telefon mobil devine o amenințare extrem de serioasă și se poate transforma rapid într-un veritabil instrument al morții.

Cu toate acestea, rețelele sociale continuă să fie pline de postări și înregistrări realizate cu telefonul de către militarii ambelor tabere. Deși nu se cunosc exact pierderile suferite de armata ucraineană ca urmare a folosirii acestor dispozitive, acestea sunt mult mai puțin „severe” decât cele înregistrare în rândurile militarilor ruși, conform NYT.

O posibilă explicație: ucrainenii folosesc inclusiv rețeaua Starlink, care folosește comunicații securizate direct prin satelit, fără a mai apela la infrastructura terestră (relee de telefonie mobilă).

Cum reușește soldatul rus să vorbească la telefon, deși acesta i-a fost confiscat de către superior: fură un telefon de la un ucrainean

Chiar înainte de invazia din Ucraina, ofițerii superiori le-au confiscat militarilor ruși telefoanele mobile. Cu toate acestea, soldații au reușit să ocolească regulile și regulamentele și au început să fure telefoanele ucrainenilor, inclusiv cele ale militarilor uciși.

În numeroasele interceptări făcute de ucraineni, soldații ruși sunt auziți plângându-se de atitudinea superiorilor sau calitatea armamentului. Dar cei mai mulți dintre ruși nu știau însă că datele mobile ale telefoanelor smart le trădau poziția: acest lucru le-a permis, nu de puțin ori, ucrainenilor, să localizeze precis poziția trupelor Moscovei, uneori până la nivelul unei clădiri de apartamente.

De asemenea, în primele luni ale invaziei, un număr extrem de ridicat de generali – cel puțin 11 – și ofițeri superiori ruși au fost uciși în Ucraina. Aceștia au folosit linii nesecurizate și telefoane mobile, conform oficialilor militari americani, ceea ce le-a permis trupelor ucrainene să îi localizeze precis și să transmită apoi rapid coordonatele artileriei. Această practică nu mai este însă folosită în prezent de ofițerii ruși, care folosesc acum sisteme securizate de comunicații criptate.

În unele cazuri, folosirea de telefoane mobile devine o activitate extrem de periculoasă inclusiv pentru civili: NYT prezintă un caz petrecut în luna aprilie: niște ucraineni care locuiau într-un sat aflat la circa 4 kilometri de linia frontului au descoperit o zonă în care telefoanele lor aveau rețea.

În momentul în care localnicii au început să-și folosească simultan smartphone-urile, zona a început să fie bombardată intens de ruși. În cele din urmă, ucrainenii au înțeles că e mai sigur să-și închidă sau să-și comute telefoanele în modul „Avion” și să evite să se strângă mai mulți în același loc.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 17:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 17:07 // Economie //  Trifan Stela

Compania Paynet, cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard, este încântată să anunțe lansarea campaniei „Revoluția Transferurilor.” Această inițiativă inovatoare are scopul de a revoluționa modul în care moldovenii trimit și primesc bani din Europa și nu numai. Cu Paynet, acest lucru devine mai simplu, mai rapid și mai accesibil ca niciodată!

Doar cu Paynet poți trimite și primi bani din Europa la rechizitele IBAN EU!

Cu Paynet, ai posibilitatea de a transfera bani în mod facil și sigur către rechizitele IBAN din Europa. Asta înseamnă că acum poți să îți trimiți și să primești bani de la prieteni, familie sau parteneri de afaceri din întreaga Europă cu ușurință și la costuri reduse. Banii ajung direct pe cardul Paynet Mastercard și poți să-i utilizezi imediat pentru plăți online sau offline sau să îi retragi de la orice bancomat din țară.

Tarife incredibil de avantajoase:

  • Primești bani din Europa cu doar 1 euro direct pe cardul paynet Mastercard!
  • Expediezi bani către Europa cu un comision de 10 euro!

Aceste tarife extrem de competitive fac din Paynet alegerea perfectă pentru toți moldovenii care au legături financiare în Europa.

SPOT DIGITAL  Link: (link-ul trebuie de încărcat pe platforma Paynet)

Serviciu unic în Moldova! Paynet. Cei mai buni!

Paynet este mândru să ofere moldovenilor un serviciu de transferuri și plăți electronice de încredere și accesibil. Cu Paynet, beneficiezi de următoarele avantaje:

Card fizic și virtual:

  • Ia-ți cardul Paynet 100% online, fără comisioane de eliberare și administrare.
  • Comandă din aplicație cardul fizic cu livrare GRATUITĂ în țară sau cardul virtual, oriunde în lume.
  • Conectează mai multe carduri la un singur cont.
  • Achită în siguranță oriunde în lume, inclusiv prin Google Pay și Apple Pay.
  • Retrage bani la orice bancomat și la partenerii noștri.
  • Alimentează cardul simplu și rapid.
  • Primește orice plăți sociale pe card.

Cont IBAN gratuit:

  • Deschide un cont IBAN gratuit pentru plăți în UE.

Și dacă încă nu ai un cont sau card Paynet, ÎNREGISTREAZĂ-TE ACUM.

„Cu această campanie, ne dorim să oferim moldovenilor posibilitatea de a face transferuri și plăți într-un mod mai eficient și mai convenabil ca niciodată. Vrem să facilităm viața oamenilor și să îi ajutăm să economisească bani atunci când trimit sau primesc bani din Europa. Cu Paynet, revoluționăm modul în care Moldova se conectează cu restul lumii”, a declarat Călin Greadcenco, director executiv Paynet.

 

Despre Paynet:

Paynet este o companie cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard.

Acțiunile Paynet sunt orientare spre a facilita tranzacțiile financiare pentru toți moldovenii, Paynet oferă soluții inovatoare și accesibile pentru a satisface nevoile clienților săi.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău