Sturza, despre demisia lui Spatari și cum își remunera Plaha miniștrii: pliculeț cu hârtii verzi din ciubărul mare furat

09 Ian. 2023, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Ian. 2023, 18:08 // Actual //  Lupu Eduard

Curg laudele și regretele la adresa lui Marcel Spatari, ministrul muncii, care și-a anunțat retragerea din funcție. Curg teoriile conspirației. Și mie îmi pare rău de decizia luată de domnul Spatari, a făcut o treabă bună la minister. Și mai bine a comunicat cu publicul, lucru care nu e de ici, de colo, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook, demisia lui Marcel Spatri din funcția de ministru al Muncii.

Sturza susține că nu e nevoie să căutăm subtexte. „Realitățile personale deseori sunt mai presus decât „obligațiile” publice. Familia – la distanță, copii mici și remunerare mică. Chiar ridicol de mică. Mai puțin de 800 de euro… Nu, nu pe oră, pe lună! Un bărbat în floarea vârstei, cu responsabilități față de familie are de ales între datorie și rata de la bancă, banal spus. Anume din aceste considerente foarte mulți oameni profesioniști, inclusiv din diaspora au refuzat să ocupe funcții, iar unii au cedat la scurt timp”.

„Cum se întâmplă că noi dăm pe mana cuiva soarta noastră, miliarde de euro, dar îi remunerăm cu un salariu mediu pe economie? Vrem să fim „corecți” față de alți salariați? Populism… Atunci vom avea ceea ce avem. Sau ce am avut, deștepți dar cu mâna lungă până la „fund”. Cutumă puțin schimbată în perioada lui Plaha – pliculeț cu hârtii verzi din ciubărul mare furat cu vagonul. Să fure avea voie doar el. Și să împartă tot el”, a spus omul de afaceri.

Fostul premier spune încrezut că astăzi la nivel înalt – președinție, parlament, guvern, agenții importante – nu fură nimeni. E o mare realizare! Dar cât putem să-i umilim pe acești oameni cu o remunerare mai mult decât simbolică? Sau revenim la vechiul sistem – nu contează salariul, contează postul, iar politica este cel mai profitabil business din țară?

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău