Scandal: Toată lumea aşteaptă gazul din Marea Neagră, dar Petrom şi guvernul sunt cu cuţitele pe masă din cauza taxelor

13 Ian. 2023, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2023, 05:42 // Actual //  bani.md

La o lună după refuzul Austriei de a permite accesul României în spaţiul Schengen, tensiunile dintre statul român şi OMV Petrom, cea mai mare companie locală deţinută de austriecii de la OMV, au ajuns la cote maxime, subiectul fiind acela al taxelor pe care producătorul de petrol şi gaze le-ar datora (sau nu) statului, notează Ziarul Financiar.Ziarul Financiar.

La finalul anului trecut, pe 29 decem­brie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regula­mentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o inter­venţie de ur­genţă pentru abor­darea pro­ble­mei preţurilor ridi­cate la energie.

„Fără a-şi modifica în mod substanţial structura costurilor şi fără a-şi spori investiţiile, societăţile din Uniune şi sediile permanente care generează cel puţin 75 % din cifra de afaceri din activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor au înregistrat o creştere a profiturilor datorită circumstan­ţelor bruşte şi imprevizibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii aprovizionării cu energie şi creşterii cererii ca urmare a temperaturilor extrem de ridicate“, se arată în textul Regulamentului publicat încă din octom­brie anul trecut. Firmele vizate sunt cele care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, se mai arată în regulament.

Ieri, OMV Petrom a luat prin surprindere Bursa spunând că nu va plăti taxa pentru că extracţia hidrocarburilor nu generează 75% din business. „În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a preve­derilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului“, a precizat OMV Petrom.

Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor

impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

În România, OMV Petrom SA este activă în extracţia ţiţieiului, în timp ce OMV Petrom Marketing este activă pe domeniul comerţului cu carburanţi în magazine specializate. Însă potrivit informaţiilor disponibile, tot pe OMV Petrom SA se desfăşoară tranzacţiile cu gaze care nu fac obiectul producţiei interne sau cele cu energie. Pe de altă parte, OMV Petrom Marketing este filială a OMV Petrom, astfel că şi ea s-ar supune în mod normal legislaţiei. Estimările disponibile arată că dacă OMV Petrom ar plăti noul impozit, statul ar încasa undeva la 1 mld. euro. În timp ce compania refuză, Ministerul Finanţelor are o altă opinie. „Transpunerea regulamentului în legislaţia naţional„ vizeaz„ întregul sector energetic şi, în speţ„, toate companiile care activeaz„ în domeniu“, a spus Ministerul Finanţelor la scurt timp după ce OMV Petrom a precizat că nu va plăti noile taxe. Instituţia a spus că potrivit art. 1, alin. (1) din ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplic„ firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activit„ţi desf„şurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, c„rbunelui şi rafin„riilor, cu codurile CAEN: 0610 – ´Extracţia ţiţeiuluiª, 0620 – ´Extracţia gazelor naturaleª, 0510 – ´Extracţia huileiª, 1910 – ´Fabricarea produselor de cocserieª şi 1920- ´Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petroluluiª.

Până la închiderea ediţiei OMV Petrom nu a explicat exact de ce nu ar trebui să plătească taxa şi care sunt activităţile care aduc peste 25% din cifra de afaceri a companiei şi nici Ministerul Finanţelor nu a precizat clar dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa. Mai mult, cele două părţi nu au precizat dacă au avut vreo consultare anterioară anunţului. Pe de altă parte, în Austria, OMV va plăti către stat o taxă de 150 de milioane de euro. Iar în timp ce în România miza este acest nou scandal pe taxe şi nu lansarea investiţiilor strategice, Turcia face salturi semnificative care îi vor permite să devină un hub de gaze regional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală