Germania nu scăpă de dependența de Rusia: Putin deține butonul ce poate paraliza Berlinul

13 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Germania s-a rupt total de politica cancelarului Angela Merkel, care a avut relații strânse cu regimul lui Putin, provocând dependența Berlinului de petrolul și gazele Moscovei.

Scholz a renunțat la sfârșitul anului 2022 la țițeiul rusesc, însă țara sa nu poate scăpa de controlul lui Putin, care deține încă butonul ce poate paraliza Germania: conducta Drujba, prin care va veni petrolul din Kazahstan, este a Rusiei.

Astfel este clar că Kremlinul controlează conducta spre Germania, indiferent al cui țiței se află în ea. Au fost făcuți deja pași uriași pentru a reduce importurile Berlinului atât de petrol, cât și de gaze din Rusia, dar încă nu există infrastructură suficientă, potrivit unei analize din Bloomberg.

Uriașa rafinărie PCK de la Schwedt din Germania, care furnizează 90% din combustibil pentru Berlin și zonele învecinate, aduce petrol prin conducta Drujba. Fabrica, construită atunci când partea de est a Germaniei se afla ferm pe orbita Moscovei, a fost proiectată pentru a procesa țițeiul din Siberia și a fost legată de câmpurile de petrol din Rusia prin extinderea unui sistem de conducte construit pentru a consolida controlul Kremlinului asupra sateliților săi europeni.

Nu s-au schimbat prea multe de la reunificarea Germaniei în 1990. O parte din țiței poate fi adus prin portul Rostock, dar acea rută nu are capacitatea de a înlocui conducta Drujba, care are două ramificații. De asemenea, materiile prime pot fi aduse prin portul polonez Gdansk, folosind cea mai vestică porțiune a conductei Druzhba, care este în afara controlului Moscovei.

Planul este fezabil din punct de vedere tehnic. Țițeiul din Kazahstan din Asia Centrală este deja pompat în sistemul de conducte rusesc, unde este amestecat cu petrol local și exportat din porturile din Marea Baltică și Marea Neagră.

Aceasta pare o soluție bună, dar există o problemă flagrantă. Întregul proces se bazează pe participarea activă a operatorului de conducte de stat al Rusiei, Transneft PJSC, a Ministerului Energiei al țării și, în cele din urmă, a Kremlinului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO