Titularii drepturilor de autor se adresează președintelui țării

16 Ian. 2023, 16:42
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Ian. 2023, 16:42 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Titularii drepturilor de autor și interpreții fac apel la președintele țării, Maia Sandu, să intervină pentru soluționarea situației complicate în care s-au pomenit. Ei spun că sunt prejudiciați de noua Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe. Începând cu 1 ianuarie, când legea a intrat în vigoare, sunt lipsiți de remunerația compensatorie percepută la importul echipamentelor prin care are loc reproducerea operelor de autor.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Copyright”, Liviu Știrbu, a declarat că prejudiciul se răsfrânge nu doar asupra autorilor și titularilor de drept din Republica Moldova, impactul negativ este și asupra artiștilor de peste hotare. Situația este fără precedent.

„Și noi apelăm la doamna președintă Maia Sandu cu rugămintea de a interveni pentru a apăra drepturile autorilor și titularilor de drept, care în acest moment sunt prejudiciați de noua lege”, a spus Liviu Știrbu.

Eugen Turuta, autor, doctor habilitat în științe tehnice, a menționat că în noua lege a fost stipulată o listă exactă cu echipamente pentru care să se perceapă retribuția compensatorie. Aceasta, deși în 2018 Curtea Constituțională a constatat că prevederile din legea în vigoare la acea vreme erau constituționale, iar de o listă cu specificarea echipamentelor nu poate fi vorba. Mai grav e că și pentru echipamentele trecute pe această lege nu poate fi ridicată remunerația pentru că în lege figurează coduri vamale învechite, care astăzi nu mai există.

Autorii nu cred că este vorba despre o eroare de ordin tehnic. Ei suspectează mai degrabă o rea intenție.

„Începând din 1 ianuarie și cel puțin încă opt luni această remunerație nu va fi încasată. Și atunci întrebarea este: „Cum noua lege aduce un suport în susținerea titularilor de drepturi de autor și a interpreților din Republica Moldova?” Întrebarea de fond de fapt ar fi: „În ce mod noi am ajuns într-o astfel de situație?”. Poziția, dar și ferma noastră convingere este că atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Parlamentul au fost induși în eroare pur și simplu”, afirmă Eugen Turuta.

El a mai spus că și micșorarea de zece ori a cotei procentuale a remunerației compensatoriei – de la 3% la 0,3% – nu poate fi în interesul autorilor.

„Noi considerăm că pentru atare dezastru sunt responsabili autorul proiectului de lege și persoana care, cunoscând pe data de 8 iunie 2022 că Ministerul Economiei a propus un nou nomenclator, propune pe 21 iunie în proiectul de lege nomenclatorul cu echipamente care urmează să fie abrogat. Și în cazul acesta, nu doar ipotetic, dar cu siguranță se va crea un prejudiciu foarte serios titularilor drepturilor de autor și interpreților”,

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială acordă 106 milioane dolari Republicii Moldova, pentru Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP). Banii sunt destinați îmbunătățirii conectivității rutiere, pentru a spori traficul rutier și de a consolida reziliența la schimbările climatice în comunitățile rurale.

MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a aproximativ 95 de kilometri de drumuri locale prioritare, aplicând standarde ridicate de proiectare rezilientă la schimbările climatice. Acest lucru va asigura o conectivitate fiabilă, indiferent de condițiile meteorologice, și va facilita accesul la piețe, școli, instituții medico-sanitare și alte centre sociale și economice. Proiectul va include, de asemenea, măsuri de siguranță rutieră în zonele de proximitate a școlilor și localităților, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat.

O altă componentă importantă a proiectului vizează îmbunătățirea funcționalității punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În cadrul acestui proiect, se va construi un nou punct de trecere a frontierei la Ungheni, echipat cu infrastructură modernă pentru procesare, cântărire și scanare. De asemenea, proiectul va include modernizarea punctelor de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Pe lângă lucrările de construcție, proiectul va organiza și campanii educaționale și informaționale privind siguranța rutieră, cu scopul de a sensibiliza și de a educa publicul cu privire la măsurile și practicile de siguranță rutieră.

Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii infrastructurii rutiere, a facilitării accesului la servicii și oportunități în zonele rurale și a consolidării cooperării dintre Republica Moldova și România în domeniul transportului și al frontierelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău