Putin, în luptă cu Satana

18 Ian. 2023, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2023, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Cu imaginea afectată de un șir de înfrângeri sângeroase, președintele Putin încearcă să-și refacă credibilitatea, confiscând ce a mai rămas din aura mistică a Imperiului Țarist, se arată în materialul de opinie publicat pe evz.ro de analistul român Tudor Păcuraru.

Acum o lună a avut loc, la Moscova, o ședință cu scântei, prezidată de președintele Putin. Cu acel prilej, șeful Înzestrării, consilier de Stat Timur Ivanov, și șeful Logisticii, generalul  Zabit Heirbekov, i-au prezentat situația actuală a Armatei ruse. Adică, exact ce scriam eu la 7 septembrie 2022: „…din cele 10 milioane de proiectile care le-au fost livrate, batalioanele angajate în Ucraina mai au, după 200 de zile de luptă, circa 3 milioane de lovituri – de ajuns pentru încă trei luni. Din decembrie, nu se știe ce va mai fi!” Singura deosebire: cei doi au raportat că proiectilele de artilerie se vor isprăvi nu în decembrie, ci în primele zile din ianuarie. Din acea clipă volumul de foc de artilerie va scădea cu trei sferturi: nemaiexistând stocuri, ce se fabrică azi se trage mâine. Ceea ce s-a și întâmplat.

Pentru realizarea scopurilor sale pe câmpul de luptă, un comandant are la dispoziție fie manevra de forțe, fie manevra de foc. În vară, neputând acoperi cu efective cei 1300 km. de front, armata rusă a apelat la folosirea masivă a artileriei: 40 – 50.000 de proiectile pe zi. Acum, președintele Putin se vede nevoit să renunțe și la această tactică. În schimb le-a declarat liderilor militari că va mobiliza 12 contingente de recruți. Așa cum explică șefului Comisiei pentru apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, vor fi recrutați tinerii de la 18 la 30 de ani. Noua strategie reia practica ”valurilor umane” din primul război mondial: conform istoricului militar britanic Chris Owen, cucerirea orășelului Soledar a costat Rusia 5.000 de morți și 15.000 de răniți – dublul populației de odinioară a localității!

În medii bine informate se comentează că șeful Marelui Stat Major rus, generalul Gherasimov, a încercat să-i explice domnului Putin că 12 contingente înseamnă peste 200.000 de recruți, adică 95 de regimente mecanizate. Înainte de a fi aruncate pe front, aceste regimente trebuie dotate. Conform baremurilor, asta înseamnă 2.945 tancuri, 9.690 mașini de luptă a infanteriei și TAB-uri. În cursul anului 2022, lucrând în regim de pace, industria militară rusă a livrat 500 de blindate noi sau modernizate. Lucrând în regim de război, aceeași industrie va livra în următoarele șase luni 450 de blindate noi, din care circa 200 tancuri. În acest ritm, dotarea cu tancuri a 95 de regimente va dura 6 ani, iar dotarea cu mașini de luptă, 20 de ani. Ca atare, noul val de mobilizare este un nonsens.

Președintele s-a făcut că nu aude, dar atunci a luat decizia să-i acorde gl. Gherasimov comanda supremă în Ucraina. Un cadou otrăvit: Gherasimov va rămâne la Moscova, la Marele Stat Major, și va trebui să conducă operațiunile din Ucraina prin cei doi adjuncți ai săi de pe front, Prigojin și Surovikin, dușmanii săi personali. E rețeta pentru un dezastru.

Seria neagră

În zilele care au urmat, domnul Putin a primit noi și noi vești proaste. Cu prilejul bilanțului fianciar anual, Guvernul l-a anunțat că pentru 2022 deficitul bugetar a fost de 47 miliarde de dolari, situație care nu s-a mai înregistrat decât o dată, în toiul epidemiei de COVID. Iar după interzicerea de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de ţiţei rusesc şi odată cu plafonarea preţului de către G-7, deficitul va avea tendința să se dubleze, adâncindu-se cu 170 milioane USD pe zi și atingând, în 2023, 100 de miliarde de dolari.

A urmat ședința de Guvern consacrată perspectivelor economice ale anului 2023. Vladimir Putin l-a întrebat pe vicepremierul Denis Manturov care e stadiul mobilizării de război a industriei, în special a celei aviatice. Fiindcă în lipsă de obuze, se poate pisa Ucraina și cu bombe, numai să fie avioane disponibile.  Manturov, care este și ministrul al Economiei și Comerțului, a încercat să-l mintă în față, insistând că a emis comenzi pentru avioanele necesare. Dar președintele i-a tăiat-o scurt: „Denis, nu există niciun contract. Îți spun. Unde o să ajungem? De ce faci pe prostul? Hai să încheiem ședința acum.”

Dar chiar, unde o să ajungă Rusia în 2023? Păi dacă ar fi să ne luăm după o publicație influentă, Politico, și după experții de la Jamestown Foundation „Dezmembrarea Federației Ruse va constitui a treia etapă a colapsului imperial, după destrămarea blocului sovietic și colapsul URSS la începutul anilor ’90. ” De aceeași părere e și respectabila publicație Foreign Policy: „singurul scenariu care merită atenție este dezintegrarea controlului centralizat și prăbușirea federației.” Iar după The Financial Times, chiar și conducerea politică și economică a Chinei „percepe acum probabilitatea ca Rusia să nu reușească să se impună împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o putere minoră”.

”Desatanizarea”

Încă din toamnă, Rusia a fost pregătită propagandistic pas cu pas să accepte asumarea de către președintele Putin a „misiunii kátechonice a Imperiului tradițional”, cum se exprimă Dughin. Adică, misiunea de luptător împotriva Antihristului, identificat cu ”Occidentul colectiv”. În cursul lunii octombrie 2022, simultan cu înfrângerea de la Herson și cu primul val de mobilizare, propaganda rusă a început să agite ideea „desatanizării” Ucrainei.

Astfel, liderul cecen Ramzan Kadîrov aprecia că  „În Occident, satanismul lucrează în mod deschis împotriva Rusiei. Democrația satanistă este atunci când drepturile ateilor sunt protejate, dar credincioșii sunt insultați…. Europenii consideră că democrația asta ar fi  modernă, civilizată…. Eu o văd ca degradare și satanism. Și aș prefera să o tai din rădăcină decât să permit ca această grozăvie să ne cuprindă patria.  Jihad! Să-i distrugem pe acești Șaitani (diavoli), oriunde s-ar afla și oricât de bine s-ar ascunde!”

Noua lozincă a fost imediat oficializată de Alexei Pavlov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, care la 25 octombrie susținea că „Biserica Satanei, cult oficial în Statele Unite, se răspândește pe teritoriul Ucrainei”. De aceea,  „continuând operațiunea militară specială, devine din ce în ce mai urgent să realizăm și desatanizarea Ucrainei sau, așa cum a spus liderul Republicii Cecene Ramzan Kadîrov, desatanizarea completă”. Iar după câteva zile, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, relua tema: „Ascultăm cuvintele Creatorului în inimile noastre și ne supunem lor. Aceste cuvinte ne dau scopul nostru sfânt. Scopul de a-l opri pe conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care l-ar folosi – Satana, Lucifer sau Iblis.”

Iar acum a apărut și cel care va conduce războiul ”poporului pravoslavnic” împotriva Occidentului satanic: Kátechonul KGB, Vladimir Putin. Venit pentru a-și asuma „misiunea Împăratului: să-l împiedice pe Antihrist să monopolizeze toată puterea temporală.”

În noul context mistic al războiului, televiziunile din Rusia au început difuzarea unui filmuleț grăitor, în care un călugăr ”pravoslavnic” îi învață de militarii ruși cum se încarcă ”creștinește” kalașnikovul:  „Ceea ce vedem acum este în esență un război spiritual: Antihristul înaintează împotriva sfântului popor rus, a Credinței Pravoslavnice. Aș vrea să vă învăț cum să încărcați corect muniția. Pentru ca un glonț să distrugă inamicul, să intre în țintă, nu în nimic sau în aer, asta ne învață [Sfinții] Părinți: când luați glonțul spuneți următoarele cuvinte – Sfântă Maică a lui Dumnezeu, salvează-ne! Sfinte Părinte Nicolae, roagă-te la Dumnezeu pentru noi! Sfinte Țarule Nicolae al II-lea, roagă-te la Dumnezeu pentru noi!”  E de presupus că, în curând, la această rugăciune se va adăuga și „Sfinte Țarule Vladimir Vladimirovici,  roagă-te la Dumnezeu pentru noi!”

Cruciada contra Occidentului

Deîndată ce domnul Putin s-a proclamat în mod simbolic Kátechon, acceptând misiunea sfântă de „campion al luptei contra Antihristului”, soarta războiului s-a schimbat. Dumnezeu Însuși a trecut de partea Rusiei, astfel încât, după șase luni de înfrângeri, Armata rusă a înregistrat o primă victorie: cucerirea orășelului Soledar. Nu contează că Soledar e un sătuc de mărimea Prejmerului, a cărui importanță militară e îndoielnică. Pentru o parte semnificativă a populației Rusiei, important e că la Soledar, Vladimir Putin a înregistrat o primă victorie asupra Antihristului, în noul său rol de Kátechon.

Spre deosebire de presa tabloidă, NATO apreciază foarte exact situația. Noul rol asumat de domnul Putin nu vizează numai Ucraina, ci vizează ”Occidentul colectiv”, identificat cu Antihristul. La exact o săptămână de la asumarea, de către domnul Putin, a rolului de moștenitor al lui Ivan cel Groaznic, aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie şi Control, venite de la Baza Geilenkirchen, au aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Cum ar spune domnul Dughin, „Antihristul înaintează împotriva sfântului popor rus, a Credinței Pravoslavnice: Sfinte Țarule KGB, Vladimir Putin,  roagă-te la Dumnezeu pentru noi!” .

Măsurile de precauție sunt cât se poate de necesare: când un șef de Stat intră în delir mistic și ajunge să se creadă reîncarnarea lui Ivan cel Groaznic, trimițând tancurile să se lupte cu Antihristul, cele mai năstrușnice decizii devin posibile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău