Ironia amară a războiului: Ucraina a cedat Rusiei sute de rachete sovietice de tipul celei a masacrului de la Dnipro

21 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Rachetele Kh-22 au devenit un instrument folosit de ruși pentru numeroase crime comise în Ucraina. Printre acestea s-a numărat și atacul asupra unei bloc de locuințe din Dnipro, în urma căruia au murit 46 de persoane, inclusiv copii.

În timpul președinției lui Leonid Kucima (19 iulie 1994 – 23 ianuarie 2005), Ucraina a dat pur și simplu sute de rachete de croazieră țării agresoare în schimbul anulării datoriilor.

Racheta rusească Kh-22 care a lovit la Dnipro a fost lansată din regiunea Kursk a Federației Ruse.

În iunie 2022, același tip de rachetă a lovit un complex comercial din Kremenchuk și a ucis zeci de oameni, iar în luna mai a lovit complexul comercial și de divertisment Riviera din Fontanka (regiunea Odesa).
Au existat și alte cazuri de utilizare criminală a acestor rachete sovietice de către Forțele Aeriene Ruse, care au provocat multă durere ucrainenilor.

Rachetele Kh-22 au fost dezvoltate în URSS începând din 1958 până în februarie 1971. Datorită învechirii lor morale, au devenit dificil și periculos de operat, prin urmare, până la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, au fost pur și simplu depozitate în Federația Rusă, deși oficial au rămas în serviciu cu Forțele Armate Ruse.
Ads
Războiul a schimbat totul. Încă din mai 2022, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni a raportat că Rusia folosea din ce în ce mai mult rachetele antinavă sovietice Kh-22. În opinia sa, unul dintre motivele tranziției armatei ruse la rachete vechi ar putea fi marile pierderi ale aviației ruse.
„În fiecare zi, inamicul lansează de la 10 la 14 rachete de croazieră asupra obiectivelor de infrastructură civilă. Recent, Rusia a recurs la tactica utilizării masive a rachetelor de croazieră supersonice antinavă de tip Kh-22 la obiectele specificate”, a spus Zalujni, în timpul unei conversații telefonice cu șeful de stat major al Statelor Unite, generalului Mark Milley.

Este cu atât mai greu de acceptat că printre aceste rachete ucigașe ar putea fi și cele pe care Ucraina le-a dat Rusiei.

După prăbușirea URSS, în Ucraina au fost găsite un număr semnificativ de arme nucleare: rachete balistice și de croazieră. Cu toate acestea, după obținerea independenței, țara a renunțat la statutul său nuclear, iar mai târziu și la aviația strategică.

Ucraina a fost dependentă de sursele de energie rusești și este, de asemenea, puternic legată de Rusia în industrii precum inginerie, telecomunicații și transporturi.

În 2000, Ucraina a dat Rusiei 386 de rachete de tip Kh-22 și bombardiere strategice supersonice drept plată pentru datorii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 10:09 // Actual //  Lupu Eduard

Radu Magdin a fost ales în funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Expert în afaceri internaționale și dezvoltare business, Radu Magdin va contribui la consolidarea legăturilor comerciale dintre România și Singapore. Pe viitor, aceasta camera se va extinde și în regiune, punând și Republica Moldova și Ucraina pe radarul Asean și mai larg internațional.

În urma Adunării Generale Anuale de la începutul lunii mai, Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) își anunță noul vicepreședinte, domnul Radu Magdin. Cu o vastă experiență în consultanță globală și dezvoltare de afaceri internaționale, Magdin aduce o expertiză solidă și valoroasă echipei de conducere a RoCham.

Printre domeniile principale de interes ale RoCham se numără agricultura și tehnologia, cu un accent special pe proiectele de investiții AgriTech. În contextul internaționalizării tot mai pronunțate a României și a comunității sale de afaceri, aceste sectoare au un potențial semnificativ de creștere și colaborare între România și Singapore.

„Sunt onorat să îndeplinesc funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu membrii, partenerii și părțile interesate, atât  pentru a consolida legăturile dintre România și Singapore, cât și pentru a duce mai departe toate acele inițiative care promovează cu adevărat prosperitatea reciprocă și dezvoltarea durabilă. Singapore, adesea considerat o poartă de acces către ASEAN și Asia, joacă un rol crucial în facilitarea comerțului și a investițiilor în regiune. Pe zi ce trece, asistăm la dinamica economiei globale, cifrele arătând fără îndoială că ASEAN devine un centru proeminent de creștere, urmând să devină a patra cea mai mare economie a lumii până în 2030”, susține Radu Magdin.

Numirea lui Radu Magdin vine într-un moment crucial pentru România, care își extinde prezența la nivel global și își consolidează relațiile bilaterale cu parteneri cheie precum Singapore. Această numire subliniază angajamentul RoCham de a promova cooperarea economică și oportunitățile de investiții între cele două state.

Președintele RoCham, Sam Ong, își exprimă încrederea în contribuția lui Radu Magdin și subliniază importanța relației bilaterale dintre România și Singapore, precum și angajamentul camerei de a promova colaborarea și prosperitatea reciprocă.

Camera de Comerț Română din Singapore rămâne fermă în misiunea sa de a facilita comerțul, investițiile și colaborarea între cele două țări. Cu alăturarea lui Radu Magdin conducerii, RoCham este bine poziționată pentru a-și îndeplini obiectivele și a contribui la succesul relațiilor bilaterale dintre România și Singapore.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău