Prietenul lui Putin, lovitură de imagine! Deși cumpără gaz rusesc, nemulțumirile populației clocotesc 

30 Ian. 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 04:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a fost singura ţară din NATO şi din UE care s-a opus în totalitate sancţionării Rusiei. Ungaria importă gaz rusesc şi teoretic ar trebui să o ducă mai bine decât Germania.

Ba chiar a plătit gazul rusesc în ruble.

Şi totuşi, nu prea pare să o ducă bine, mai ales cu  Viktor Orbán care este premier la al patrulea mandat.

„Trebuie să-mi găsesc un al doilea loc de muncă şi să predau cursuri private ca să pot să trăiesc”, a declarat profesorul din Budapesta Bence Tóth, care s-a alăturat grevelor care nu se mai termină  de un an.

Viaţa profesorului se reduce doar la muncă, transport şi somn.

„Lucrez, fac naveta şi dorm. Asta nu e viaţă”.

Profesorii sunt supravegheaţi de serviciile informaţionale ungare, ba chiar intimidaţi şi ameninţaţi de directorii unităţilor şcolare cu excluderea din sistemul de învăţământ dacă se duc la proteste.

Un profesor dematematică din Budapesta, pe nume Tamás Palya, a fost concediat în septembrie 2022 din acest motiv.

Financial Times transmite că preţurile la alimente şi energie electrică au crescut cu 50% mai mult în decembrie faţă de anul anterior.

Inflaţia a crescut galopant cu 24,5%.

Financial Times mai adaugă că plafonarea preţurilor a provocat o penurie de combustibil şi de produse de bază ca zahărul.

Mulţi unguri cred că situaţia economică se va înrăutăţi, precum Lajos Török, analist-şef al casei de brokeraj Equilor din Budapesta, care a declarat: „Cheltuielile gospodăriilor cresc,  consumul intern scade, costurile de finanţare mai mari vor întârzia investiţiile corporative, investiţiile de stat vor fi reduse”.

„Inflaţia din Ungaria este o veste proastă pentru toată lumea”, a spus Dániel Hegedűs de la Fundaţia germană Marshall, un think-tank cu sediul în SUA.

Fidesz, se pregăteşte pentru alegerile municipale şi europene din 2024, dar criza prin care traversează Ungaria anunţă începutul declinului pentru premierul conservator şi ultranaţionalist care a făcut abuz de putere, ajungând chiar să suprime libertatea presei maghiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău